Nick Schilder: ‘Van belang om het hoogdrempelige imago weg te nemen’

Hoogeveen - Nick Schilder, bekend van het muzikale duo Nick & Simon, heeft zaterdag het Hoogeveen Schaaktoernooi geopend.

Voor deze 22ste editie heeft de organisatie het voor elkaar gekregen naast Nick Schilder nog een aantal prominente namen in de schaakwereld van internationaal niveau naar Hoogeveen te krijgen. De dag begon ’s morgens bij McDonald’s waar de Volendamse zanger een jeugdsimultaan verzorgde met zo’n 40 jonge deelnemers. Aan het Hoogeveen Schaaktoernooi nemen ruim 250 schakers uit 16 landen deel.

Goed schaker

Naast een succesvolle zanger is Schilder ook een goede schaker. In 2015 werd hij door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond officieel benoemd tot ambassadeur van de schaaksport. Sindsdien speelt hij zo nu en dan een toernooi en neemt hij, waar mogelijk, deel aan initiatieven om de jeugd te enthousiasmeren voor de schaaksport. Tijdens het jeugdsimultaan werd Nick vergezeld door Christine Namaganda uit Oeganda. Namaganda leidt een schaakschool en heeft een rol gespeeld in de Disneyfilm Queen of Katwe, over het leven van een Oegandees meisje dat in de sloppenwijk van Katwe leeft en de ene na de andere overwinning binnensleept binnen de schaaksport.

‘Schaken is het leven’

De 9-jarige Noël is de winnaar van het jeugdtoernooi dat direct voorafgaand aan de opening werd gehouden. Hij verheugt zich op de komende dagen. ‘Schaken is het leven’, zegt Noël. ‘Het is goed voor de ontwikkeling van het brein en je leert strategisch vooruit denken.’

Dankbaar

Na de prijsuitreiking in de foyer van De Tamboer begaf het gezelschap zich naar de theaterzaal. Bert van der Haar, voorzitter van het schaaktoernooi, heette alle aanwezigen welkom. In het bijzonder de vier matchspelers, burgemeester Karel Loohuis, oud-burgemeesters Willem Urlings en Sytze Faber en eregasten Christine Namaganda en Nick Schilder. Hij sprak zijn dankbaarheid uit naar alle vrijwilligers en sponsoren die het toernooi weer mogelijk hebben gemaakt.

Hoogeveen Schaakstad

Na het jaarlijkse Tata Steel-toernooi, een van de grootste schaaktoernooien van de wereld, mag Hoogeveen volgens Van der Haar zich gerust rekenen tot schaakstad. Om dit extra te bekrachtigen en de jeugd te stimuleren voor de schaaksport, kondigde hij aan dat bij de 37 basisscholen in de gemeente Hoogeveen een schaakspel op elk schoolplein geplaatst zal worden. Volgende spreker was burgemeester Karel Loohuis, die het elk jaar weer bijzonder vindt dat het schaaktoernooi in Hoogeveen gehouden wordt, iets waar het gemeentebestuur erg trots op is. Dat de schoolpleinen een buiten-schaakspel krijgen zal volgens Loohuis een betere leersituatie gaan opleveren. ‘Naast muziek en sport is denksport ook een belangrijk onderdeel.’

Wereldkampioen naar Hoogeveen?

Toernooidirecteur Loek van Wely, grootmeester en 8-voudig Nederlands schaakkampioen, verzorgde de presentatie. Voor de 25e editie is hij voornemens de wereldkampioen naar Hoogeveen te halen, zo verklapte hij.

Naast Nick Schilder en Christine Namaganda werden de vier topschakers Peter Svidler, Sam Shankland, Vladimir Fedoseev en Jorden van Foreest op het podium uitgenodigd en zij gaven elk een vooruitblik op het toernooi.

Kansen grijpen

Namaganda blikte kort terug op haar jeugdperiode waarin vooral lezen gestimuleerd werd. ‘Het leven in Oeganda is niet altijd even makkelijk. Kinderen moeten kansen grijpen. Ik ben al in veel landen geweest, maar hier in Nederland is het anders. Normaal ren ik van hotel naar wedstrijd en weer terug. Hier in Nederland is er ook tijd voor andere dingen.’ Nick Schilder voelt zich vooral de zingende schaker en niet andersom. ‘Ik ben geen leermeester, maar 4e master. Ik wil maar aangeven dat je niet heel intelligent hoeft te zijn. Ik vind het vooral van belang om het hoogdrempelig imago weg te nemen.’

Demonstratie op groot schaakbord

Ter afsluiting verzorgden Namaganda en Schilder een demonstratie op het grote schaakbord dat op het podium stond opgesteld. De partij werd uiteindelijk gewonnen door de Volendamse zanger. Daarna volgde de loting voor de matches: Fedoseev – Van Foreest en Shankland – Svidler.

Kijk voor meer info en het programma op: www.hoogeveenchess.nl/