Eerste Drentse Scheurkalender is gepresenteerd

Diever – De eerste Drentse Scheurkalender is woensdagmiddag gepresenteerd in het gemeentehuis van Diever. Hierin laten inwoners van Drenthe zien wat hen beweegt.

 Met onder andere een bijdrage van meer dan twintig personen uit de gemeenten Hoogeveen en De Wolden.

Oproep om Hoogeveen op de 'kaart' te zetten

Via de website www.drentsescheurkalender.nl deed de uitgever eerder dit jaar een oproep aan eenieder om een gedichtje, verhaaltje of foto in te sturen voor de Drentse Scheurkalender 2019. De gemeente ondersteunde het initiatief en deed een oproep aan haar inwoners een bijdrage over de gemeente Hoogeveen in te sturen. Om zo Hoogeveen op de kaart te zetten. Of beter: op de kalender.

Mooiste raadhuis

Ook wethouder Gert Vos gaf daaraan gehoor. Hij stuurde een foto in van het Hoogeveense raadhuis met daarbij de woorden: ‘Het mooiste en oudste nog als raadhuis fungerende gemeentehuis van Drenthe. Het zal je werkplek maar mogen zijn!’ Hij is trots, want de jury vond zijn bijdrage goed genoeg voor een plek op de kalender. Dat gold ook voor kunstenares Delia Bremer, die een afbeelding van een van haar kunstwerken inzond met daarbij de tekst: ‘Liefde, dat blef gekriebel an ’t harte waor aj niet bij kunt um te krabben.’ Maar ook vissen in de Drijbersehoofdvaart is in beeld gebracht, door Kees Jacobs uit Hoogeveen, het Belevingsbos/Roekpad, door Jeroen Kruizinga, eveneens uit Hoogeveen, en een eenzame boom in de mist, gefotografeerd door de Hoogeveese Grietje Loof. Het toont de diversiteit.

Unieke verzameling

De kalender laat zien wat Drenthe beweegt en wat Drenten bezighoudt. Het is een unieke verzameling van persoonlijke foto’s, gedichten en korte verhaaltjes geworden. De kalender is daarmee het resultaat van spontane inzendingen uit alle hoeken van de provincie en van alle leeftijden. Een tijdsbeeld, een weergave van schoonheid en veelzijdigheid van de provincie en haar inwoners.

Som der delen

‘Wat maakt Drenthe zo bijzonder of mooi. Tsja, dat is minimaal de som der delen. En het mooie daarvan is dat het geheel vaak meer is dan de som der delen. Hoogeveen als deel van de som, die Drenthe heet, is een prachtige, bruisende en levendige gemeente’, schreef burgemeester Karel Loohuis eerder al op de website van de kalender.

De Drentse Scheurkalender is vanaf dit najaar te koop bij diverse boekhandels en kost ongeveer 15 euro.