De laatste bevallingen in Bethesda

Hoogeveen - Zondag 14 oktober heb ik dienst voor bevallingen. Deze zondag is een beladen dag. Want morgen, maandag 15 oktober gaat 'onze' afdeling dicht om 9.00 uur. Ik noem het 'onze afdeling', want zo voelt het! En vele Hoogeveners met mij.

Inmiddels werk ik al 17 jaar in de eerstelijns verloskundigenpraktijk Hoogeveen, een zelfstandige praktijk die gevestigd is op de begane grond van het Bethesda ziekenhuis. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, blijft de verloskundigenpraktijk in Hoogeveen gewoon bestaan. Wij gaan na 15 oktober mee tijdens de bevalling naar de omliggende ziekenhuizen in Assen, Zwolle, Hardenberg en Emmen. Of we begeleiden thuis de bevalling.

Nachts om 2:00 uur word ik gebeld door een mevrouw uit Geesbrug die haar tweede kindje verwacht. Met een brok in de keel rijd ik naar het ziekenhuis. Wat heb ik al vaak bij nacht en ontij deze weg gereden. Zou dit de laatste keer zijn, dat ik onderweg ben naar een bevalling in Bethesda?

Heimwee

In de verloskamer overvalt een gevoel van heimwee. Wat hebben we hier al veel meegemaakt. Vreugde, blijdschap, maar ook heel verdrietige momenten.

De bevalling verloopt voorspoedig en om half 4 wordt een gezonde zoon geboren van maar liefst 8 pond!

Blijdschap overheerst bij deze prachtige geboorte en bij de ouders dat ze toch nog in Bethesda zijn bevallen.

Na 2 uren slapen word ik weer wakker gebeld. Een Poolse zwangere die de baby niet meer voelt bewegen. Op de praktijk zie ik gelukkig op de echo een springlevende baby schoppen en kan de ouders geruststellen.

Vervolgens rijd ik door naar Pesse. De baby van 7 dagen oud wil niet goed drinken en valt te veel af. Na overleg met de kinderarts in Bethesda besluiten we dat het beter is de baby op te laten nemen op de kinderafdeling. Maar deze sluit ook morgen, net als de verlosafdeling. De ouders kiezen voor ziekenhuis Assen. Na overleg daar zijn ze van harte welkom.

Met betraande ogen pakt de moeder haar spullen, ze hoopt dat ze kan blijven logeren bij haar baby. Het is ook echt niet makkelijk als je je baby ineens weer naar het ziekenhuis moet brengen.

Vliezen gebroken

Daarna word ik gebeld door een zwangere uit Zuidwolde, die graag in het ziekenhuis wil bevallen. Ze is nu 38 weken, haar vliezen zijn vannacht gebroken. En ja, ze heeft weeën! Ze had dit niet verwacht, ze dacht in Zwolle te moeten bevallen. Na overleg is ze van harte welkom in het Bethesda ziekenhuis. Omdat het eerst nog niet zo snel gaat, besluit ik nog even naar huis te gaan. Iets wat we straks minder makkelijk kunnen als we 40-50 kilometer verderop een bevalling doen.

Middags zet de bevalling door en bevalt ze van een gezonde dochter, de tweede op-de-valreep-baby!

Vanaf morgen (vandaag -red.) gaan we afscheid nemen van de vertrouwdheid van ons ziekenhuis. Afscheid nemen van de vertrouwde team gezichten, met wie we samen de zorg voor barende vrouwen hebben. Met wie we zoveel beleefd hebben en aan een half woord vaak genoeg hadden. Dit ruilen we in voor onbekende teams in maar liefst 4 verschillende ziekenhuizen.

Desondanks proberen we de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Wij zullen ons als verloskundigen in ieder geval keihard inzetten voor zo veilig mogelijke zorg rondom de bevalling en de kraamtijd!

Atje Klein Langenhorst

Verloskundigenpraktijk

Hoogeveen