Iconisch toneelstuk met Anne Wil Blankers in de hoofdrol

Hoogeveen - Een toneelstuk dat met sterren is overladen en Anne Wil Blankers in topvorm. Zaterdag wordt het iconinsche toneelstuk Driving Miss Daisy, dit jaar voor het eerst te zien in Nederland, opgevoerd in De Tamboer. Aanvang 20.15 uur.

Het is een hartverwarmend verhaal over een bijzondere vriendschap, gesitueerd in de zuidelijke staten van Amerika. De grande dame van het Nederlandse toneel Anne Wil Blankers vertolkt de rol van Miss Daisy, Edwin Jonkers speelt haar chauffeur en Iwan Walhain tekent voor Boolie Werthan. Driving Miss Daisy ging vorige week in première en wordt lovend ontvangen door publiek en pers.

Het verhaal

De 72-jarige Joodse weduwe Daisy Werthan uit Atlanta rijdt haar auto total loss. Haar zoon Boolie besluit dat ze te oud is om zelf te rijden en huurt Hoke Coleburn in als haar chauffeur. Maar zijn moeder zit absoluut niet te wachten op iemand die niet alleen van geloof en afkomst anders is, maar ook van huidskleur. Haar zoon houdt voet bij stuk, Miss Daisy en Hoke zijn op elkaar aangewezen. In de beschutte vier vierkante meter van de auto, ontstaat geleidelijk een bijzondere vriendschap tussen de koppige dame en haar chauffeur. Hun verschillen worden minder voelbaar, wat ze delen blijkt belangrijker te zijn dan huidskleur of achtergrond. Miss Daisy en Hoke proberen een weg te vinden tussen vooroordelen, racisme en ouder worden.

Prijzen

Driving Miss Daisy werd nog niet eerder in Nederland opgevoerd. In 1988 ontving het stuk de Pulitzer Price voor Beste Drama. De verfilming van 1989 won drie Oscars voor Beste Film, Beste Actrice en Beste Bewerkte Scenario.