Maandaggevoel: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Ik houd gewoon van het spelletje

‘Nee, je maakt weer dezelfde fout’, riep collega Henriëtte Meppelink onlangs toen ik mijn vrije dagen voor het Hoogeveen Schaaktoernooi doorgaf. ‘Dan kom je weer helemaal uitgewoond terug.’ Voor mensen die het niet weten: ik heb als toernooisecretaris een belangrijke rol in de organisatie van het toernooi.

Dit jaar hebben we een erg leuke gast voor de opening, maar daarover een andere keer meer in de Hoogeveensche Courant.

Hoewel Henriëtte de neiging heeft om te overdrijven, zit er wel een kern van waarheid in haar bewering. De organisatie van het toernooi kost erg veel tijd, kracht en energie. Dat merk ik zelf het meeste voorafgaand aan het toernooi. De eerste weken van oktober zijn de weken waarin ikzelf meestal erg slecht speel. De afgelopen jaren heb ik mijn slechtste partijen vlak voor het toernooi gespeeld. Sommige waren echt dramatisch slecht. Iemand zei na zo’n nederlaag ooit tegen mij dat ik me eigenlijk moet afmelden bij de schaakclub voor het toernooi, maar dat zal ik nooit doen. Daarvoor houd ik te veel van het spelletje. Een avond thuiszitten in de wetenschap dat ik ook had kunnen schaken is een vreselijke gedachte. Dan liever verliezen. Dit jaar probeer ik deze ‘vormdip’ te voorkomen door alles wat relaxter aan te pakken. Het lijkt te werken, maar kijken wat de komende twee weken gaan brengen.

Een andere vraag die ik krijg is of ik het niet jammer vind dat ik niet mee kan spelen in Hoogeveen. Ik ben immers verzot op schaken, toch?

Nee, ik vind het niet erg om Hoogeveen te ‘missen’.

Ik vind het een enorme uitdaging om het toernooi elk jaar weer soepel te laten verlopen. En stiekem vind ik het ook wel erg stoer om met al die wereldtoppers in mijn auto door Hoogeveen te crossen.

Het organiseren van ‘schaakevenementen’ is de afgelopen jaren echt mijn ding geworden. En er zit meer aan te komen. Zo gaan we er als schaaktoernooi voor zorgen dat elke school in Hoogeveen een groot schaakspel op het schoolplein krijgt. Elk schoolkind in Hoogeen moet straks kunnen schaken. Dat is een mooie uitdaging.

Dan is Hoogeen straks niet alleen de regerend wereldkampioen steden, maar ook de schaakhoofdstad van Nederland. Kom maar op! Schaakmat!