Nieuwe vergelijkingssite voor ziekenhuizen

Hoogeveen - Welk ziekenhuis scoort het beste met bijvoorbeeld een darmoperatie? Is de ziekenhuisopname voor een heupoperatie in ieder ziekenhuis gelijk? Sinds 4 oktober zijn de antwoorden op dit soort vragen te vinden op één site: ziekenhuischeck.nl.

De patiënt kan nu nog gemakkelijk de behandelingen in de verschillende ziekenhuizen met elkaar vergelijken.

Ziekenhuischeck.nl is een initiatief van de koepelorganisatie van ziekenhuizen, de NVZ. Ook Treant is hier bij aangesloten. Op de site geven alle ziekenhuizen in Nederland inzicht in hun kwaliteitsgegevens en bieden op die manier een waardevolle keuze-informatie voor een groot aantal behandelingen. Ook geeft de website informatie over de samenwerking tussen ziekenhuizen.

Belangrijke informatie voor de patiënt

David Post, lid van de raad van bestuur van Treant, is blij met de nieuwe site: ‘Informatie over risico’s van behandelingen, sterftecijfers en welke operatie waar het meest wordt uitgevoerd is belangrijke informatie voor de patiënt. Wij zijn altijd al heel open over deze gegevens en we juichen het daarom ook toe dat alle ziekenhuizen dit soort informatie delen op deze site. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: kwalitatief hoogwaardige zorg.’

7,5 voor alle Treant-locaties

Op de site heeft ieder ziekenhuis een rapportcijfer gekregen, Treant heeft voor de drie locaties een 7,5 gekregen. De cijfers zijn afkomstig van kwaliteitsindicatoren die ziekenhuizen wettelijk verplicht moeten aanleveren aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Zorginstituut Nederland. Deze cijfers worden ook door artsen en ziekenhuizen zelf gebruikt om de kwaliteit van zorg te verbeteren. De algemene tevredenheidscijfers zijn afkomstig uit landelijk onderzoek.