‘Een beperking en hobbys? Hoogeveen heeft veel mogelijkheden’

Hoogeveen - Tijdens de Week van de Toegankelijkheid, die vandaag begint, vraagt het Gehandicaptenplatform Hoogeveen ieder jaar aandacht voor gehandicapten. Veelal met een kritische kanttekening, omdat er voor gehandicapten in de openbare ruimte nog best wel wat te verbeteren valt.

Dit jaar echter is gekozen voor een andere insteek, ook omdat het thema zich daar zo goed voor leent: Lekker vrij. Daarbij wordt gekeken naar de vrijetijdsbestedingen voor mensen met een beperking.

‘Er gebeurt in Hoogeveen ook heel veel goeds voor mensen met een beperking. Zo hebben we vanuit de stichting pas nog drie pluimen uitgedeeld aan ondernemers in Pesse. Omdat zij de boel zo goed voor elkaar hebben voor deze groep. Ook op het gebied van vrijetijdsbesteding is er veel mogelijk in Hoogeveen’, vertelt Ida Vos, voorzitter van Stichting Gehandicaptenplatform.

Presentatietafel

Om mensen een idee te geven heeft zij in samenwerking met onder meer de Bibliotheek Hoogeveen, de Speel-o-theek Hoogeveen en Muziekhandel Klein uit Zuidwolde een presentatietafel gemaakt in de bibliotheek aan de Willemskade. Vos heeft tal van spullen uitgezocht en te leen gekregen. Niet alleen staan er heel veel boeken voor en over mensen met een of andere beperking, grote letterboeken, prentenboekenluisterboeken, boeken voor mensen met dyslexie en een Daisyspeler. Vanuit de Speel-o-theek is ook een speciale krat te leen met allerlei ‘aangepast’ speelgoed. ‘Kijk deze pop met het syndroom van Down nu’, zegt Vos vertederd terwijl zij deze uit de kist pakt. Ook is er een soort spel waarmee een gesprek aangegaan kan worden met iemand met een handicap.

Vos wordt enthousiaster en enhousiaster. ‘In deze spiegelkast kunnen mensen door te tekenen ervaren hoe het is om wel iets te willen doen, maar dat het soms lastig is om je lichaam ook zo te sturen. En kijk deze xylofoon, die kun je bespelen met kleuren’, zegt ze terwijl ze door het speciale muziekboek bladert. ‘Deze methode is ontwikkeld door een moeder. Leuk toch?’

Blinde kunstenares

Op de tafel staan ook twee beeldjes gemaakt door Elly Schuurman, een blinde kunstenares. Zij is donderdagmiddag aanwezig in de bibliotheek om te vertellen over haar werk en hoe zij dingen maakt. Vos: ‘Er is echt veel mogelijk. We willen dat dichterbij de mensen brengen. Stel nu dat een gezond iemand dit ziet en ineens denkt aan haar buurvrouw met een beperking. Dan zou zij die zo maar eens dé tip kunnen geven.’

Ondertussen proberen een paar passerende kinderen een knikkerspel uit. Na afloop ruimen zij de knikkers ook netjes weer op in het doosje. Vos kijkt tevreden toe.


Gerelateerd nieuws