Maandaggevoel: Nicole Donkervoort
Door Nicole Donkervoort

Ondernemers, grijp die kans en laat je zien!

Demolition Day in Hoogeveen was indrukwekkend. Het oude Menso Alting College aan de Julianastraat gaat tegen de vlakte en Bork Sloopwerken bood zaterdag de kans het sloopwerk van dichtbij te bekijken. Het schoolgebouw waar ook ikzelf heel wat voetstappen heb staan.

Het was weliswaar soms keihard werken, maar na zes jaar had ik in 1990 mijn VWO-diploma ‘gewoon’ in the pocket.

En wat was het een heerlijke tijd. Als journalist vragend naar de herinneringen van anderen, was er zoveel herkenning. Natuurlijk ging het over de docenten, maar ook over de brug, de flat, de soos (een donker, rokerig hol waar de ‘kakkers’, waar ik vrees ik onder viel, zich niet lieten zien maar de ‘pogo-ers’ des te meer), de aula, de fietsenkelder én uiteraard het muurtje voor de toenmalige ingang op het binnenplein waar met schoolvriendinnen vele pubergeheimen werden gedeeld. Ondanks dat ik te vaak vermanend moest worden toegesproken omdat ik in de les weer eens te veel zat te kletsen, was ik best een voorbeeldige leerling. Geloof ik… Zaterdag kwam het, door de gangen wandelend, allemaal weer even terug. En ondanks mijn nuchterheid, was er zelfs bij mij even dat gevoel van weemoed. Nadat jaren geleden al mijn toenmalige lagere school, de Zenithschool, moest wijken voor woningbouw, is het om diezelfde reden einde verhaal voor het oude MAC-gebouw.

Petje af

Maar petje af voor Bork Sloopwerken. Het bedrijf uit Stuifzand wilde niemand teleurstellen en slaagde daar zeker in. Er klonk louter lof, onder meer dat de kans überhaupt werd geboden om afscheid van het pand te kunnen nemen. Alle 2000 ‘sloopkogels', zoals de oliebollen die gratis werden uitgedeeld toepasselijk werden genoemd, waren op. Demolition Day heeft namelijk ook ongeveer 2000 bezoekers getrokken. En dus kon de organisatie, want er waren meer partijen bij betrokken, tevreden zijn.

Demolition Day is vooral een dag om het slopersvak zichtbaarder te maken. Ook dát is gelukt. Zichtbaarheid van bedrijf en beroep is belangrijk. Helemaal in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Over niet al te lange tijd is er voor alle andere bedrijven in Hoogeveen en omgeving de mogelijkheid om zich aan de buitenwereld te laten zien. Dat kan namelijk tijdens de Open Bedrijvendag Hoogeveen, op de eerste zaterdag van november, die alle vijftien edities nog een groot succes is geweest. Opgave kan nog. Kijk daarvoor op www.openbedrijvendaghoogeveen.nl. Ik zou tegen alle ondernemers willen zeggen: grijp die kans!