Sportspecial: Dammers MTB wachten een flink karwei

Hoogeveen - Driemaal is scheepsrecht, een bekende uitdrukking. Maar of dat voor de eerste tientalspelers van MTB Hoogeveen geldt moeten we nog maar afwachten.

De Hoogeveners spelen voor de derde keer achter elkaar in de hoogste divisie van Nederland (vergelijkbaar met de eredivisie bij het voetbal). In de vorige twee seizoenen bleven ze met moeite erin en wonnen beide keren de nacompetitie. Dit seizoen wordt het nog moeilijker, want de andere verenigingen hebben hier en daar flink ingekocht. Ook het team van MTB kent een andere samenstelling.

De MTB’ers van seizoen 2018/2019 zijn: Rick Hakvoort (teamcaptain), Klaas Hendrik Leijenaar, Maikel Palmans, Zainal Palmans, Natalia Sadowska (Polen), Nick Waterink en Maarten Wichgers. Deze zeven spelers speelden voorgaande seizoenen ook voor Hoogeveen. Nieuw zijn de Belg Keita Desmet, een jongvolwassen speler met veel groeipotentie, en Martijn Vissers, een sterke speler die in het verleden het Nederlands kampioenschap heeft gespeeld. Na jaren van afwezigheid vanwege gezondheidsproblemen keert hij weer terug op het hoogste niveau. Jan van de Veen complimenteert het basisteam. Van de Veen is een fanatieke en degelijke dammer die voor het eerst in de ereklasse gaat spelen. De Afrikaanse grootmeester Macodou NDiaye, Bé Eggens en Joel Palmans zullen dit seizoen fungeren als invallers. Helaas heeft het team afscheid genomen van topspeler Michel Stempher, die dit seizoen een stapje lager wil spelen. Ditzelfde geldt ook voor Antoine Koster, die het enorm zwaar had tegen al die topspelers.

Groot niveauverschil

Hoogeveen is op papier een van de mindere teams in de ereklasse. De meeste teams hebben zich enorm versterkt. Zo heeft Hijken DTC (Drenthe) maar liefst tien grootmeesters in het basisteam. Het niveauverschil is enorm. Wat Hoogeveen wel heeft is een talentvol en jongvolwassen team dat het klappen van de zweep kent. Maar ook zijn ze niet bang om te spelen en ze zullen veel angst zaaien bij de tegenstanders.

Ook dit jaar is Rick Hakvoort teamcaptain en hij heeft de lastige taak om Hoogeveen er in te houden. ‘Elk seizoen worden we sterker. Twee jaar geleden sprokkelden we drie punten, afgelopen seizoen hebben we dit verdubbeld’, blikt de tevreden teamcaptain terug. ‘Dit seizoen zullen we alle zeilen moeten bijzetten en vechten voor elke punt. Vorig jaar verloren we namelijk veel met 9-11 en dat nekt ons vaak. Met de verwisselingen in onze team hopen het tij te keren.’

Twaalf teams

De ereklasse bestaat uit twaalf teams uit het hele land. Er worden elf rondes gespeeld (op zaterdagen en vaak om de twee weken) en de nummer 11 en 12 degraderen direct, terwijl de nummer 9 en 10 de nacompetitie zullen spelen.