Sportspecial: Hoogeveen wacht mooi schaakseizoen

Hoogeveen - Het Hoogeveense schaakseizoen is enkele weken bezig. Het Hoogeveen Schaaktoernooi is ieder jaar een aansprekend hoogtepunt, maar er is meer waar de denksporters zich op kunnen verheugen.

Vorig seizoen speelde Hoogeveen voor de tweede keer in haar bestaan in de landelijk competitie. In tegenstelling tot twee jaar gelden wist het achttal zich deze keer wel te handhaven in de derde klasse. Dit gebeurde zelfs zonder veel moeite. De competitieopzet is dit seizoen verandert. De koppeling tussen de landelijke en regionale competitie is geschrapt. Hierdoor komt er nu een landelijke vierde en vijfde klasse. Het grote voordeel hiervan is dat spelers aan zowel de landelijke als de regionale competitie mee mogen doen. Hoogeveen is daarom ook een van de kanshebbers in de Hoofdklasse van de Noordelijke Schaakbond.

Jeugdschaken krijgt sterkte impuls

Dit seizoen krijgt het jeugdschaken in Hoogeveen een sterke impuls. Het bestuur van het Hoogeveen Schaaktoernooi en Schaakclub Hoogeveen gaan zich hier beide sterk voor maken. De schaakclub start opnieuw met een jeugdcompetitie om jonge schakers wedstrijdervaring op te laten doen. Eind vorig seizoen is hiermee al begonnen. Toen was Hoogeveen met een grote delegatie aanwezig bij de ‘schaakinterland’ Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland.

Ook waren de prestaties van de 9-jarige Noël Koene deze zomer opmerkelijk. Tijdens de Open Nederlandse jeugdkampioenschappen einigde hij op een vijfde plaats. Noël heeft nog weinig wedstrijdervaring en volgens zijn rating zou hij ergens in de middenmoot hebben moeten eindigen, maar halverwege het toernooi stond Noël vier bovenaan. De spanning werd vervolgens een tikkeltje te hoog, maar met een mooie eindsprint kon hij toch met een beker naar huis.

Sinds een half jaar wordt Noël begeleid door clubkampioen Andries Mellema en maakt hij enorme sprongen vooruit. Er wordt dan ook met grote belangstelling uitgekeken naar zijn debuut op het Hoogeveen Schaaktoernooi.