Sportspecial: Wethouder Erwin Slomp is trots op sportief Hoogeveen

Hoogeveen - Erwin Slomp is sinds enkele maanden wethouder van veilige bereikbaarheid/ gezond en vitaal en handhaving. De projecten waar hij verantwoordelijk voor is zijn de ijsbaan, het Bentinckspark, het zwembad en ziekenhuis Bethesda.

De politieman in buitengewone dienst begint dus net aan zijn nieuwe baan, maar sport is wel waar zijn hart ligt. Hij volgt hoofdklasser Silvolde uit zijn geboortestreek op de voet, is fan van FC Twente en was tot 2012 voorzitter van vv Hollandscheveld.

Erwin Slomp werd geboren in de gemeente Wisch in de Achterhoek net als Guus Hiddink en wielrenner Robert Gesink. ‘Ik heb tot mijn achttiende gevoetbald bij Silvolde en de hoofdklasser heeft een groot verzorgingsgebied, want in de wijde omtrek is er geen concurrentie. In de gemeente Hoogeveen zijn meer voetbalclubs van niveau dichtbij elkaar,’ vertelt Slomp. Nadat hij als politieman in de gemeente Hoogeveen een baan aanvaardde, voetbalde hij bij Zuidwolde zaterdag en De Weide 2. Daarna werd hij wijkagent in Hollandscheveld.

Mooiste kantine van Nederland

‘Als je tussen de mensen wilt komen moet je voetballen en dat heb ik tot 1999 in lagere teams gedaan.’ Slomp werd voorzitter van vv Hollandscheveld en in die tijd werd de kantine verbouwd en uitgeroepen tot mooiste kantine van Nederland, al verliep de stemming op curieuze wijze. ‘Iedereen kon maar een keer stemmen en we merkten dat we niet bovenaan stonden, maar een club uit Katwijk wel. Toen hebben we de andere club uit Katwijk gebeld en gezegd: als je niet wilt dat jullie plaatsgenoot winnaar wordt moet je op Hollandscheveld stemmen en dat is massaal gebeurd, waardoor wij eerste werden.’     

Slomp volgt veel op het gebied van sport, maar voetbal heeft wel zijn voorkeur. ‘Ik volg de Tour de France en het Nederlandse voetbal. Ik heb een seizoenkaart van FC Twente en De Graafschap is mijn tweede ploeg op landelijk niveau. Mijn dochter heeft twee jaar in het Nederlands elftal onder 14 jaar gespeeld.’ Erwin Slomp noemt Hoogeveen een echte sportstad. ‘Ja, als je langs de sportcomplexen in de gemeente Hoogeveen rijdt kun je de conclusie trekken dat de stad sport hoog in het vaandel heeft staan. We zijn bezig het Bentinckspark verder te ontwikkelen en we nemen de mogelijkheden voor honkbal, korfbal en hockey daarin mee. Ik vind dat iedereen dichtbij huis de mogelijkheid moet hebben aan sport te doen. Er is een voorstel voor de aanleg van kunstgrasvelden in Hollandscheveld, Pesse en Elim, zodat er ook in de dorpen in de winter goed getraind kan worden.’

Kunstijsbaan en zwembad

Als wethouder van onder andere gezond en vitaal waar sport onder valt, is hij belast met de realisatie van een kunstijsbaan en een zwembad. ‘De raad is akkoord gegaan met het feit dat er een ijsbaan en een nieuw zwembad gebouwd zal worden voor een afgesproken bedrag. We willen kijken of daarvoor een vijftig meter bad mogelijk is. Mochten de financiële kaders overschreden worden dan moeten we als college terug naar de raad. Het is natuurlijk wel zo dat alle maatschappelijke projecten geld kosten, want als het geld opleverde deed een commerciële partner het wel. Het is een project voor onze inwoners en dan moeten wij het doen.’

Slomp is niet een wethouder die graag de eerste steen wil leggen, maar hij is trots op sportief Hoogeveen. ‘We kunnen toch trots zijn op wat wij in de gemeente Hoogeveen hebben op sportgebied. Sport is belangrijk, je leert er veel van en het is opvoedkundig. Sport is goed voor een mens en we willen graag een gezonde samenleving.’ Hoogeveen heeft veel sporters, die op nationaal, Europees en zelfs mondiaal niveau uitblinken en daar is Slomp uitermate blij mee.

Sportwijk

‘Voetbalster Vivianne Miedema is bijvoorbeeld een ambassadrice van Hoogeveen en ik ben trots dat ze uit Hoogeveen komt. Als er een nieuwe woonwijk in Hoogeveen komt, stel ik voor een Sportwijk te creëren, waarbij de straten namen krijgen van Hoogeveense sporters,’ zegt Slomp. De wethouder zal dit seizoen veel sportwedstrijden bezoeken en hij hoopt dat de hoofdklassen op zaterdag en zondag ooit samen zullen gaan.

‘Je krijgt dan meer derby’s, meer strijd en meer toeschouwers. Dan heb je bijvoorbeeld Alcides, MSC, HZVV, Hoogeveen en Achilles 1894 bij elkaar, dat zijn toch prachtige wedstrijden. De identiteit van een zaterdagclub moet wel gewaarborgd blijven. HZVV-Hoogeveen zal dan op zaterdagavond gespeeld moeten worden en niet zondag om 14.30 uur.