Maandaggevoel: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Daar stond ik dan genageld aan de grond

De eerste aanval van sinterklaas-snoepgoed heb ik weten af te slaan. Iedereen die mij maar een klein beetje kent, weet dat ik een echte zoetekauw ben en nooit, maar dan ook nooit genoeg krijg van wat lekkers.

Toch wil ik afvallen. Ben ik te dik? Misschien een tikkeltje, maar niks om je zorgen over te maken. Toch moet ik dat wel doen, want anders blijf ik maar snoepen en dikker worden. Mijn doelstelling om in een kalenderjaar 10 kilo af te vallen. Na twintig weken is er 3 kilo vanaf. Niet veel, maar het belangrijkste is dat ik niet meer aankom.

Maar daar stond ik dan zaterdag midden in de vernieuwde Albert Heijn vastgenageld aan de grond. (Ja, ik heb daar zeker twee minuten stilgestaan voor dat ene schap.) Ik was net voor de krant bij U!TdagenD langs geweest en moest van Mila nog wat boodschappen doen.

Mmmm, wat lekker

Alles lag in het mandje toen ik langs dat ene schap met allerlei lekkernijen in de aanbieding liep. Het was voor de feestdagen. Omdat ik veel chocolade zag, dacht ik in eerste instantie aan Pasen. ‘Oh, daar zijn ze vroeg mee’, dacht ik. Vrij snel realiseerde ik me dat het over drie maanden al Sinterklaas is. Toen las ik dat erboven stond dat het het om sinterklaasspecialiteiten ging.

Daar stond ik dan. Starend naar al dat lekkers: marsepein, pepernoten, chocolade. Mmmm, wat lekker. Ik heb serieus overwogen om mij een klein sas-momentje te gunnen. De eerste keer dat je sinterklaassnoepgoed ziet, moet je dat immers toch ‘vieren’.

 Uiteindelijk heb ik het toch niet gedaan. Juist door dit soort kleine ‘eetmomentjes’ neemt het gewicht weer toe. Ik was trots op mezelf, want vaak ben ik zwak op zulke momenten.

Nu hoor ik mensen al zeggen dat ondernemers steeds vroeger met sinterklaas beginnen. Dat is zeker zo. Is dat erg? Mijn eerste reactie is Nee. Kennelijk is er vraag naar en met al het gevoel in mijn lijf wil ik zoveel mogelijk van lekkere dingen genieten. Ook van sinterklaassnoepgoed, maar ik heb toch een sterk vermoeden dat het voor mijn beter zou zijn wanneer dat snoepgoed er nog niet zou staan. Dan kan ik niet vallen voor de verleiding. En ik vermoed dat ik lang niet de enige daarin ben.