Raad van State vernietigt plan zendmast Noordscheschut

Den Haag – De gemeente Hoogeveen mag een nieuw plan bedenken voor de omstreden omvorming van een oude hoogspanningsmast in een zendmast bij het Schoolpad in Noordscheschut. De Raad van State haalde het bestemmingsplan waarin de zendmast wordt geregeld vandaag onderuit.

Volgens de Raad is de gemeente zonder goede reden afgeweken van zijn eigen beleid voor antennemasten. In dat beleid staat dat bij voorkeur geen nieuwe antennemasten in het buitengebied worden geplaatst. Antenne-installaties kunnen volgens dit beleid ook het beste worden opgehangen in bestaande hoogspanningsmasten.

KPN heeft in de 25 meter hoge oude hoogspanningsmast al een antenne geplaatst. Maar het gemeentelijke plan laat een nieuwe mast toe van 40 meter hoog. Tot woede van een tiental omwonenden. Waarom de gemeente dit toelaat, is volgens de Raad van State niet duidelijk geworden.

Hoger hangende zendinstallatie

Het ligt voor de hand dat de gemeente nu alsnog de mogelijkheid voor die hoge nieuwe mast schrapt. KPN zou dan de installatie in de bestaande hoogspanningsmast kunnen laten hangen. Mogelijk is er dan wel een probleem met de gezondheid van omwonenden. Dat probleem is er volgens de Raad nu niet. Maar daarbij wordt dan wel uitgegaan van een hoger hangende zendinstallatie die daarmee ook op grotere afstand van de omwonenden staat. Er geldt overigens wel een ruime veiligheidsmarge, oordeelt de Raad.

Een andere locatie voor de zendinstallatie bood volgens de gemeente teveel nadelen. Die zouden onvoldoende dekking geven voor het zendgebied Noordscheschut, Tiendeveen en Nieuweroord. Een wel geschikte locatie op industrieterrein De Wieken was zakelijk gezien niet haalbaar. En de Raad van State is het daarmee eens.