Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Hardwerkende mannen

In de binnentuin van Momma’s restaurant in Serenga zijn de Textorwever mannen hard aan het werk. De mannetjes zijn in de broedtijd extra mooi met hun gele buik die mooi afsteekt tegen hun zwarte kop. Textorwevers broeden in kolonies.

De mannen kiezen een aantal takken uit van een boom of struik om daar hun nesten te maken. Ze vlechten een rond nestje van grassen en reepjes van bladeren. De opening is aan de onderkant van het nest.

Elke man maakt een aantal nestjes waar ze vrouwtjes mee proberen te lokken. Om aandacht te trekken van de vrouwen hangen ze al klapperend met hun vleugels aan de nestjes als deze klaar zijn. Vrouwtjes komen de nestjes vervolgens keuren. Ze letten daarbij vooral op de bodem. Deze moet stevig genoeg zijn om daar de broedperiode op door te brengen zodat er geen eitjes of kuikentjes op de grond vallen. Wordt een nestje afgekeurd zal het mannetje het nestje na een paar dagen weer slopen om een nieuwe te maken. Oude nesten worden sowieso afgekeurd.

Als het nestje wordt goedgekeurd zal het vrouwtje het nestje verder afmaken. Ze zoekt daarvoor zacht materiaal zoals veertjes, haren, mossen en plantenrestjes. Deze vlecht ze door de bodem van het nest om het te voorzien van een zachte laag die de bodem nog eens extra verstevigd. Het mannetje zal vervolgens proberen met een volgend nestje een nieuw vrouwtje te lokken.

Ze zijn er maar druk mee. Dan hebben de Harlekijnkwartel mannen, die ook in de tuin te zien zijn, het een stuk makkelijker. Het vrouwtje neemt genoegen met een kuiltje op de grond en dan moet ze dat ook nog zelf maken...