Minister Hugo de Jonge maakt kennis met welzijn in Hoogeveen

Hoogeveen - Tijdens zijn werkbezoek aan het welzijnswerk in Hoogeveen maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandagmiddag kennis met diverse welzijnsprojecten op het gebied van ouderen- en mantelzorg.

Op uitnodiging van brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland was het bezoek voorbereid door Stichting Welzijnswerk. Voorzitter Marijke Vos: ‘In Hoogeveen zijn een aantal aansprekende voorbeelden van de samenwerking tussen welzijn en zorg waarvan wij het belangrijk vinden dat de minister er kennis van neemt.’

Cliënt demonstreerde hulprobot Tessa 

Eerste programma-onderdeel was de ‘Ontmoeting in het veld’ met vrijwilligers en deelnemers van de Dagontmoeting-plus, mantelzorgers en Mantelzorg-Vitaal. Professionals van welzijn en zorg en vrijwilligers vertelden over hun ervaringen. Een cliënt en zijn mantelzorger demonstreerden hulprobot Tessa.

Na de pauze stond de integrale samenwerking in de keten ouderenzorg op het programma. Wethouder Erwin Slomp lichtte de visie en het ontstaan van deze samenwerking voor kwetsbare ouderen en mantelzorgers toe. Huisartsenzorg Drenthe, een huisarts, thuiszorgmedewerkers van Icare en sociaal werkers vertelden over de dagelijkse praktijk, de werkwijze en het belang daarvan voor deze doelgroepen. De ontwikkeling van dit project is mogelijk gemaakt dankzij investeringen van gemeente Hoogeveen en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Het Hoogeveense voorbeeld krijgt navolging in de rest van Drenthe, waar soortgelijke samenwerkingen totstandkomen. De integrale aanpak sluit aan bij het landelijke programma ‘Langer Thuis’ en de minister gaf aan onder de indruk te zijn van deze unieke samenwerkingsvorm die alleen door het onderlinge vertrouwen van de partijen en een sterke regie kan slagen.