Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

Vla is geen toetje

‘Calm your tits’. Vol verbazing keek ik naar het chatvenstertje op mijn scherm. Het stond er echt. Ik tikte: ‘???? *looking down*’ Dit tot grote hilariteit van mijn onlinevrienden. Het bleek een Engelse uitdrukking te zijn voor een boos iemand die best wel een toontje lager mag zingen. Wist ik veel....

Ik speel graag online games. Ik vind het leuk vermaak, maar geniet ook van de vrienden die ik maak. Het is eigenlijk net op vakantie gaan in het buitenland, maar dan anders. Momenteel speel ik een spelletje op mijn iPad. Geweldige graphics en niet te moeilijk: DayBreak Legends. Je zou het kunnen zien als een chatprogramma met bewegende beelden. Oké, het is echt wel meer dan dat, maar daar gaat het niet om. In dit spel spelen mensen uit de hele wereld.

Bakka

Zo heb ik een 13-jarig vriendinnetje Maryamm dat uit Bangladesh komt en in Londen woont. Zij leerde mij de betekenis van het Japanse Bakka: idioot. Veel van mijn groepsmaatjes (guildmembers) komen uit Duitsland en Frankrijk. Maar ook Russen, Belgen, Portugezen en Italianen en mensen uit India en Myamar zijn van de partij. Een heerlijke mengkroes dus.

Voertaal is Engels, maar waar gelijksprakigen samenkomen loopt de chat wel eens vol met Frans, Duits of Russisch. Provit is hallo in het Russisch, verder ben ik nog niet. Maar flink wat Duitse uitdrukkingen heb ik wel geleerd. Mede dankzij mijn groepsmaatje Catwoman87. Zij kwam op de proppen met ‘Ich verstehe nur Bahnhof’ en zij weet ‘wie der Hase langläuft’. En als zij iets niet leuk vindt: ‘das ist nicht das gelbe vom Ei’.

De begroetingen; ook leuk. Duitsers zeggen tegenwoordig Huhu en Fransen Coucou. Pffffff.

Mdr, ke, biz en vla

De gamewereld staat bovendien vol met afkortingen. Die moet je snel in kunnen typen terwijl je aan het spelen bent. Voor volzinnen is geen tijd. Ook hier zijn de standaardafkortingen in het Engels. LoL voor als iets grappig is, np betekent geen probleem, brb is ben zo terug, kk is oké. Maar die Fransen zouden geen Fransen zijn als zij niet kwistig rondstrooien met hun eigen afkortingen. Zo is mdr de Franse evenknie van LoL, leerde ik van maatje Menthe. Het staat voor Mort de rire (je dood lachen). Qui (wie) is in het kort ke. Vla is geen toetje maar de Franse gameafkorting voor voilà. Biz is geen Hoogeveense Bedrijven investeringszone maar is zoiets als kusjes. Nee, de Fransen gebruiken geen x als kusje. De x staat gelijk aan crois (geloven).

Leerzaam dus, zo’n spelletje.