Maandaggevoel: Nicole Donkervoort
Door Nicole Donkervoort

Is kamperen wel uit?

Het hing al eerder in de lucht, maar toen kon de ellende nog net op tijd worden afgewend. Vorige week gebeurde het alsnog. De rechter sprak het faillissement uit van kampeerwinkel De Vrijbuiter. ‘Kamperen is uit en dat raakt De Vrijbuiter’, kopte het Dagblad van het Noorden. Maar is kamperen wel uit?

Het lijkt een conclusie die voor de hand ligt, maar is die niet wat te gemakkelijk getrokken? Want tegelijkertijd heeft outdoorwinkel Bever juist de wind in de zeilen en doet het uitstekend met jaarlijks ruim 10 procent groei, zowel in de winkels als online, aldus algemeen directeur Pieter Saman. De een stoffig en saai, de ander juist fris en veel meer gericht op beleving. Beleving, een woord waar ik wel eens de kriebels van krijg aangezien het gemakkelijk wordt genoemd als dé oplossing voor retailers die het zwaar hebben.

Reinders

Maar of ik wil of niet, ik blijk kennelijk ook zelf ernaar op zoek te zijn. Want na jaren niet bij De Vrijbuiter-vestiging in Roden te zijn geweest, was het een maand of twee geleden toch weer eens zover. Ik keek er naar uit, maar het werd een soort deceptie. Ik zag, figuurlijk gezien, een dikke laag stof en verliet de zaak met slechts het hoognodige. Spullen die bovendien, zo ontdekte ik later, gewoon bij Reinders in Hoogeveen verkrijgbaar zijn, voor exact dezelfde prijs.

Waterzuiveraar

Tijdens het laatste bezoek aan Bever, weliswaar ook alweer een paar jaar geleden omdat sindsdien niet meer in een tentje is gekampeerd, was ik ‘ineens’ onder meer een waterzuiveraar, lichtgewicht brandertje, twee tot minuscuul kleine pakketjes op te vouwen handdoeken en een multifunctioneel zakmes rijker. Meer dan eigenlijk de bedoeling was, geënthousiasmeerd en geïnspireerd door de verhalen van de medewerker en de heerlijke wegdroominrichtig van de winkel. Maar wat was het een geweldige ervaring om tijdens een wandeling in de Dolomieten zelf water uit een beekje te zuiveren en vervolgens uiteraard te drinken. Oké, het lichtgewicht gasbrandertje is nog ongebruikt, maar daar gaat hopelijk binnenkort verandering in komen.

Luxe kamperen

Het kamperen wordt dit jaar voor ons wel wat luxer. De tent maakt plaats voor de caravan. Dankzij mijn vader, die zo’n acht jaar geleden met pijn in het hart afscheid van zijn caravan heeft genomen, maar ‘m zo miste dat hij op 81-jarige leeftijd er toch gewoon weer een heeft gekocht en er deze zomer al een paar keer mee op pad is geweest. Hoe stoer is dat! Heel stoer, vindt iedereen.

Dat wij nu diezelfde caravan meenemen is ineens heel wat minder stoer. Oké, ik geef toe: op vakantie gaan met de sleurhut klinkt niet sexy en ís misschien ook gewoon niet sexy. Maar ik maal er niet om. Eenmaal in de bergen, want dat is vooralsnog ons doel, kunnen wij in ieder geval heerlijk hoog en droog slapen, om overdag gewoon weer back to basic te gaan.