Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Slonzige pinguïns

De eerste Humboldt pinguïns die rondlopen met een wonderlijke bontjas zijn gezien in Nortica. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen met het hoogtepunt in augustus.

Na de broedperiode in het voorjaar, als de kuikens de nesten verlaten, beginnen de pinguïns met de rui. De oude veren, die vies en versleten zijn worden verwisseld voor een geheel nieuw verenkleed.

Omdat het niet handig is in een koud klimaat om je veren te laten uitvallen voordat er nieuwe zijn maken de pinguïns gelijk nieuwe veren aan. De oude veren liggen als een soort bontjasje nog over het nieuwe, maar nog dunne verenkleed, waardoor de pinguïns er tijdelijk nogal slonzig uitzien. In deze periode krijgen ook de jonge vogels van vorig jaar hun volwassenverenpak. Jonge vogels missen het vlekkenpatroon en zijn het eerste jaar dus goed te herkennen.

Vlak voor de rui hebben de pinguïns enorme eetlust. Ze maken dan een behoorlijk vetreserve aan, want tijdens de rui is het verenkleed niet goed waterdicht en slecht gestroomlijnd. Hierdoor is het vangen van vissen tijdelijk lastig. De meeste ruiende pinguins gaan in deze periode niet het water in.