Maandaggevoel: Leonora de vries
Door Leonora de Vries

Diepe damestassen en andere vrouwenperikelen

Mijn hoofd voel ik roder en roder worden. Waar is mijn telefoon. Waar heb ik ‘m laten liggen. Lichtelijk in paniek ga ik snel in gedachten alle plekken na waar ik mij iPhone nog heb gehad. Of zou ik bestolen zijn?

 Ik rommel nog eens flink in mijn diepe donkere tas en begin uit te laden. In een verscholen hoekje zit hij dan toch: mijn verbinding met de buitenwereld, mijn steun en toeverlaat. Opgelucht haal ik adem. ‘Wie doet er dan ook een zwart hoesje om een telefoon’, mopper ik in mezelf (in dit geval de ict-afdeling van mijn werkgever). ‘Nu is het klaar’, besluit ik en rijd linea recta naar de dichtsbijzijnde telefoonwinkel om een ander hoesje te kopen. ‘Licht en met bloemetjes’, zeg ik vastbesloten tegen de verkoper. Hij heeft vast geen idee waarom ik zo fel ben.

Harry Pottertas

Mijn handtas, of deze nu groot of klein is (ik heb er meerdere), hebben altijd magische krachten. Ze passen zo in een Harry Potterverhaal. Enerzijds heeft deze altijd de vervelende eigenschap om de meest belangrijke zaken in de donkerste hoeken te laten verdwijnen. Hoe vaak ik mijn tas al wel niet heb uitgespit op zoek naar geld, sleutels of dus een telefoon?

Aan de andere kant diep ik ook vaak de meest wonderbaarlijke zaken op uit mijn ‘buidel’. Vijltje, pincet, borstel, paracetamol, schrijfblokje, pennen, potloden, elastiekjes, aanstekers, prikweg, zonnebrandcréme. Ik vind het de meest logische zaak van de wereld dat ik deze paraat heb. En collega’s weten dat ik in geval van nood altijd wel een zakdoekje, tampon of maandverbandje over heb. Toch blijf ik verrassen. Een prikkend oog? Ik kwam met redding: pipetjes met oogdruppels voor eenmalig gebruik. Blaren gelopen? Laat ik nou toevallig net blaarpleisters gekocht hebben. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Je zou denken dat ik rondloop met een hutkoffer in handformaat. Maar dat valt best mee. Het is altijd gewoon toeval.

Geen zakken in een jurk

En in de zomer heb ik een ander probleem. Ik sleep niet altijd die tas mee en de meeste zomerjurkjes hebben geen zakken. Waar laat je dan je sleutels, pasje of geld? Van een oud-collega leerde ik ooit dat in een bh, heel goed geld bewaard kan worden. En ik heb ontdekt: een autosleutel ook. Is ook nog eens veilig voor zakkenrollers want geloof me, die komen daar niet in de buurt!