Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Warm weer? De giraf heeft er een neus voor!

Nu het prachtige zomerse weer aan blijft houden merken we dat ook de tropische dieren in Wildlands steeds meer verkoeling gaan zoeken. Voor de giraffen op de savanne is de temperatuur nog niet zo’n probleem.

Olifanten spetteren in de Rimbula River, de apen in Rimbula genieten van de dagelijkse regenbuien en neushoorns blijven in de schaduw op of zoeken verkoeling in het meer op de savanne in Serenga. Gelukkig staat er nog voldoende water in het meer. Doordat het al een lange tijd niet geregend heeft verdort de savanne en wordt het water schaarser.

Giraffen op de savanne vangen door hun slanke vorm in verhouding weinig zonnestraling op als de zon hoog aan de hemel staat. Toch zoeken ze, als het mogelijk is,  graag wat schaduw op. Giraffen kunnen zweten om af te koelen en doen dat voornamelijk op de bruine plekken in hun vacht. Daar zitten de meeste zweetklieren. Toch zal de giraffe proberen te voorkomen dat ze te veel water verliezen want drinken is voor een giraf een risicovolle bezigheid.

De giraffen zijn extreem zuinig met water. Normaal gesproken drinken ze wel elke dag maar kunnen zonder probleem een paar dagen zonder. Het meeste water halen ze uit de bladeren die ze eten. Om te voorkomen dat ze te veel vocht verliezen hebben giraffen een speciale neus. Hier wordt de lucht die ze uitademen afgekoeld waardoor deze minder water kan bevatten. De giraffe blaast  droge, koude lucht uit. Hierdoor kunnen de giraffen ongeveer 3 liter water op een dag besparen. De giraffe heeft dus een neusje voor warm weer.