‘Ik kan nu weer veel meer genieten van kleine dingen’

Hoogeveen - Een paar jaar geleden belandde de nu 64-jarige Berend Heringa uit Hoogeveen in een rolstoel wegens een conversiestoornis. Na twee jaar van onzekerheid en veel ziekenhuisbezoeken herstelde hij en was hij weer in staat te lopen.

Momenteel wacht hij op een oproep voor een operatie aan een nekhernia. Het zit hem de laatste jaren dus bepaald niet mee. De geboren Wageninger heeft in zijn vrije tijd veel betekend en betekent nog steeds veel voor vv De Weide en Radio Hoogeveen. Ook helpt hij als ‘de Herman Blijker van Hoogeveen’ hotels in het buitenland.

Grote impact op lichaam

De periode waarin een groot deel van zijn lichaam verlamd raakte heeft grote impact gehad op Berend Heringa. ‘Het bleek uiteindelijk een conversiestoornis te zijn en dat heeft met overbelasting van de hersenen te maken. Ook lag de oorzaak voor een deel in onverwerkte zaken van vroeger. Ik was bij wijze van spreken nog met een soort rouwproces bezig. Ik weet nu waar het van kwam en voor een deel zou je het kunnen regelen’, zegt Heringa. Het ziekteproces heeft hem wel veranderd. ‘Oh ja, ik kijk sindsdien heel anders tegen de wereld aan. Ik kan nu veel meer van kleine dingen genieten. Als ik vroeger mussen hoorde kwetteren, joeg ik ze weg. Nu blijf ik kijken en realiseer ik me wat een leuke beestjes het eigenlijk zijn. Laatst bleef ik kijken bij een egel, die zich oprolde en later weer ontvouwde. Vroeger had ik er zo maar mee kunnen voetballen. Ik heb andere mensen leren kennen en ik heb ook moeten leren de zorg te accepteren, die uitstekend is overigens.’

Van afwasser tot directeur

Berend Heringa is een levend voorbeeld van iemand die zich in zijn maatschappelijke loopbaan heeft opgewerkt van afwasser tot directeur. ‘Op mijn veertiende jaar was ik afwashulp in een restaurant in Renkum. Daarna volgde ik de Hogere Hotelschool in Brussel en volgde ik een kokopleiding. Daarna heb ik in enkele hotels gewerkt, waarna ik bedrijfsleider werd van hotel/schouwburg/beurs ’t Voorhuys in Emmeloord. Daar heb ik mijn vrouw leren kennen.’ Berend pakte de kans om bedrijfsleider van Motel Hoogeveen te worden, dat destijds in zwaar weer verkeerde. ‘Het motel was dichtbij faillissement en samen met de eigenaar hebben we dat om kunnen buigen. Het invoeren van onbeperkt eten was een succesnummer. Later werd de naam gewijzigd in Baron Hotel met een andere directeur en dat ging niet goed. Ik ben toen het onderwijs in gegaan en heb zeven jaar voor het Centrum Vakopleiding in Beilen gewerkt.’

Het Centrum werd overgenomen door het Drenthe College, waardoor Berend in het reguliere onderwijs terechtkwam. Hij doceert momenteel onder andere Nederlands, koken, veiligheid en hygiëne. ‘Ik geef geen rekenen meer, want het moderne rekenen is niet aan mij besteed. Ik ben gewend aan staartdelingen, maar tegenwoordig moet je eerst schatten wat de uitkomst ongeveer zou kunnen zijn. Tafels leren de leerlingen tegenwoordig ook niet meer. De parate kennis verdwijnt en ik merk dat de basis bij veel leerlingen ontbreekt. Leerlingen hechten veel waarde aan cijfers en willen weten of ze slagen of niet, maar wat ze fout hebben gedaan weten ze vaak niet’, zegt Heringa.

In zijn vrije tijd zet hij zich in voor voetbalclub De Weide en Radio Hoogeveen. ‘Bij De Weide ben ik bestuurslid, lid van de sponsorcommissie, materiaalman, scheidsrechter, kantinebaas, jeugdleider, schoonmaker, speaker en verslaggever voor de Hoogeveensche Courant en Radio Hoogeveen geweest. Ik organiseerde ook jeugdkampen en toernooien, maar doordat mijn baan steeds drukker werd heb ik de club vaarwel moeten zeggen. De Weide was in het begin een club van mensen die nieuw waren in Hoogeveen en op zoek waren naar een nieuw sociaal leven. Ik vind het een mooie club.’ Berend kwam met Radio Hoogeveen in contact door Meino Wiersma, die verslag deed van voetbalwedstrijden. ‘Hij hoorde mij omroepen en duwde de microfoon onder mijn neus en zei: ‘Doe het maar’. Het was blijkbaar naar tevredenheid, want sinds die tijd was ik vaste sportverslaggever van De Weide voor Radio Hoogeveen.’ Dat was de inleiding voor een lange periode bij de lokale omroep, die tot op heden nog voortduurt. ‘Ik maakte elke week een vacatureprogramma, maar daar ben ik mee gestopt. Op een camping in Frankrijk bedacht ik een Iers muziekprogramma en momenteel heb ik al 712 programma’s met Ierse muziek voor de zondagmiddag voor Radio Hoogeveen gemaakt.’ Daarnaast was hij veertien jaar werkzaam als programmaleider bij de omroep. ‘Ik was naast programmaleider ook manusje van alles en dat was een valkuil voor mij. Ik heb het met plezier gedaan, hoor, maar ik wilde teveel doen. Ik begon me te ergeren en ik kreeg lichamelijke problemen. Uitzendingen op locatie waren prima, maar het kwam er op neer dat ik het alleen moest doen. Mensen die niets deden hadden achteraf wel commentaar.’ Om de twee weken is Heringa op zaterdagmorgen technicus bij het programma Cabaretpodium en zorgt hij voor een zeer groot deel voor het materiaal dat uitgezonden wordt.

Advisering van hotels

Berend Heringa gaat vaak in de zomervakanties op pad om hotels in het buitenland van advies te voorzien en daarvoor is hij gevraagd gezien zijn expertise op het gebied van horeca en hotels. Zijn eerste taak lag in Tanzania en daarna volgden reizen naar hotels en hotelscholen in Burundi, Rwanda, Vietnam en Albanië. ‘Soms tref ik schrijnende zaken aan en vooral op het gebied van hygiëne is er vooral in Afrika nog veel winst te behalen. Ik analyseer hotels en adviseer onder andere op de gebieden van de boekhouding, de inrichting, de keuken, het eten en de marketing. Ik ben nu drie jaar adviseur van een hotelschool in Rwanda die ik op afstand adviseer. Het leerlingenaantal is inmiddels gegroeid van 170 tot 470, dus er is resultaat geboekt. Als de hotels 40 procent van mijn adviezen honoreren ben ik tevreden.’ De Hoogevener heeft al veel activiteiten verricht, maar hij heeft nog wel een paar wensen. ‘Ik zou nog graag eens een parachutesprong maken en ik zou best nog eens naar Ierland willen.’

 

Evt. streamer: ‘De parate kennis bij mensen verdwijnt’