Wildlands Backstage
Door Hanneke Wijshake

Exotische natuur in Wildlands

De mooiste ervaring van een bezoeker van Wildlands is dat ze de indruk hebben midden in de natuur te zijn. Ze wanen zich in Jungola in de regenwouden van Zuid-Amerika of in Serenga op de uitgestrekte Afrikaanse savanne.

Dat kan in een park alleen als de dieren zich er net zo gedragen als hun soortgenoten in het wild. Ze moeten dan volop de ruimte hebben en hun verblijf moet er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Bomen voor schaduw, uitgestrekte grasvlakten, modderpoelen, rotspartijen en een waterplas bijvoorbeeld bepalen het aanzien van de savanne van Wildlands. Belangrijk is daarbij dat er van kuddedieren ook een groep gehouden wordt. Impala’s en zebra’s voelen zich te midden van een kudde soortgenoten nu eenmaal veel beter dan in hun eentje.

De savanne van Wildlands is ruim twee hectare groot. Er lopen onder andere neushoorns, giraffen, zebra's, gnoes, impala's, waterbokken en struisvogels. Allemaal dieren die in Afrika ook een leefgebied delen en die dat nu in Wildlands ook doen. Aan het eind van de dag gaan de dieren naar hun nachtverblijf. Ze weten dat er in de stal lekker mals gras op ze ligt te wachten en willen dan graag naar binnen. Grote problemen geeft dat echter niet: De zwaarste en grootste, de neushoorns en giraffen, gaan meestal als eerste naar binnen. ’s Morgens vroeg is er de omgekeerde volgorde. De lichtste dieren, de  impala’s mogen als eerste een sprintje trekken en krijgen daarbij volop de kans te eten van het verse gras dat door de dierverzorgers op tal van plaatsen is klaargelegd.

Op de savanne eten giraffen blad uit de hoge bomen. Omdat ze alles wat binnen hun bereik zit al snel opgegeten hebben, krijgen ze dagelijks verse berk, eik of wilg in een speciaal door het park ontworpen stellage. Aan die 'takkenbar' kunnen de giraffen op niveau (op drie tot vijf meter hoogte) verse takken eten. Na deze maaltijd wandelen ze weer terug naar hun favoriete plek op de savanne: het zanderige deel bij de biocomposiet-brug. Daar kunnen de bezoekers de giraffen op ooghoogte bekijken en dat is een heel bijzondere belevenis.

Voor de bezoekers lijkt het alsof alles altijd probleemloos verloopt. Maar het zal duidelijk zijn dat met de controle over al die verschillende diersoorten, er een belangrijke rol is weggelegd voor de dierverzorgers van de savanne. Dat is met name het geval tijdens bronsttijd en bij geboortes. De verzorgers houden bijvoorbeeld de drachtige impala’s altijd goed in de gaten. Als de geboortegolf er aan staat te komen, zetten ze de drachtige dames op stal en kunnen de aanstaande moeders (niet gestoord door zebra’s en giraffes) hun jongen ter wereld brengen!