Centrum wordt groener, compacter en gezelliger

Hoogeveen - Het centrum van Hoogeveen ondergaat de komende jaren een complete metamorfose. In oktober gaat de schop de grond in op het Kerkplein. Alles heeft als doel om meer mensen naar het centrum van Hoogeveen te lokken. In het hele ontwerp komen elementen van het ‘oude’ Hoogeveen terug.

Wethouder Jan Steenbergen presenteerde woensdagochtend de plannen voor het nieuwe centrum bij !pet met uitzicht op het Kerkplein, waar het komend jaar een waterkunstwerk moet verrijzen. ‘Er moet iets gebeuren’, aldus Steenbergen. ‘Alle centra in middelgrote steden kampen met dezelfde problemen. Het winkelend publiek komt er minder en als ze er komen gaan ze meer voor de beleving. Alle steden hebben met leegstand te maken. Hoewel het hier relatief meevalt is er in Hoogeveen ook leegstand. Met deze plannen werken we een compact en aantrekkelijk centrum dat de regiofunctie van Hoogeveen verstrekt.’

Kunstwerk moet voor plezier zorgen

De werkzaamheden beginnen in oktober. Dan wordt het Kerkplein aangepakt. Daar komt een licht/waterkunstwerk dat geïnspireerd is op de bedriegertjes die nu op de Eiermarkt voor veel plezier zorgen. Dit kunstwerk bestaat uit twee vlakken die de omvang hebben van gebouwen die daar vroeger stonden. Voor evenementen op het Kerkplein kunnen deze vlakken watervrij worden gemaakt.

De historische elementen zullen straks elders in de Hoofdstraat ook terugkomen. Zo wordt de strook waar vroeger het kanaal lag verblijfsgebied met onder andere terrasjes. Op de oude kade komen dan bomen te staan en het loopgebied wordt aan weerszijde smaller. ‘Dit is een mooie kans om historische elemementen terug te laten komen en het voetgangersgebied wat te versmallen en gezelliger te maken’, aldus projectleider Gert Bolkestein. ‘De bomen staan nu eigenlijk in het water van vroeger. Dat zie je nergen anders. Overal worden bomen geplaats waar vroeger de kade was.’

Volgend jaar mei moet het Kerkplein klaar zijn. Dan is ook het stuk van het Kerkplein tot aan de Raadhuisstraat aangepakt. In mei volgend jaar wordt ook begonnen met het zuidelijk gedeelte van de Hoofdstraat (tussen de Cascade en de Eiermarkt). Als laatste beginnen in september volgend jaar de werkzaamheden rond de Cascade. Hier zijn de plannen nog niet definitief. Zo moet nog worden gekeken of het Cascadepodium gehandhaafd blijft.

Steegjes worden ook aangepakt

Na de zomer wordt ook begonnen met de aanleg van het nieuwe Park Dwingeland. Dit gaat om het gedeelte waar het park nu al gevestigd is. Het tweede gedelete van het park moet in 2020 worden aangelegd. Hiervoor moet eerst nog het bestemmingsplan worden gewijzigd door de gemeenteraad. In 2020 en 2021 worden ook de parkeerplaatsen en de steegjes worden aangepakt.

De plannen voor de Hoofdstraat-Noord laten nog even op zich wachten. Daarvoor moet het voor de gemeente eerst duidelijk zijn hoe de toekomst van De Tamboer eruit gaat zien.

Twintig procent meer bezoekers naar het centrum

Het centrum van Hoogeveen behoort nu tot de veertig best bezochte van Nederland. Het is de bedoeling dat deze positie gehandhaafd blijft. Met het vernieuwde centrum hoopt de gemeente 20 procent meer bezoekers naar het centrum te lokken. ‘Momenteel komen er 110.000 bezoekers naar het centrum’, aldus Bolkestein. ‘In 2011, toen Hoogeveen beste binnenstad van Nederland was, kwamen er 125.000 bezoekers.’ Steenbergen vult hem aan: ‘Zoals het vroeger was, wordt het nooit meer. Dat willen we ook niet, maar we kunnen er wel voor zorgen dat het een mooi en levendig centrum is.’

Het hele project gaat elf miljoen euro kosten. De provincie geeft twee miljoen euro subsidie.