‘Aantrekken van voldoende personeel is zorgpunt voor Treant’

Emmen / Coevorden / Hoogeveen – Het werven van voldoende personeel om alle vacatures in de toekomst in te vullen, blijft een belangrijk punt van aandacht voor Treant. Dat was wel de voornaamste conclusie tijdens een door de gemeente Emmen georganiseerde bijpraatsessie in het Emmer gemeentehuis.

Raadsleden van zowel de gemeente Emmen, maar ook Borger-Odoorn en Coevorden waren daarbij aanwezig.

Tekort aan personeel speelt de zorggroep momenteel al parten. Eind vorig jaar sloot Treant al de kinderafdelingen in het Scheper Ziekenhuis vanwege een tekort aan kinderartsen. Een zoektocht naar nieuw personeel leverde te weinig op. Onlangs besloot Treant alle kinder- en verlosafdelingen onder te brengen in Emmen en die van de overige twee locaties, Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal te sluiten. Maar het aantrekken van medewerkers zal in de toekomst ook een pittige opgave blijven.

Bestuursvoorzitter Carla van der Wiel begreep de emoties die het sluiten van de kinderafdelingen bij de andere ziekenhuizen met zich meebracht. 'Maar het leveren van zorg doen we zo goed, bereikbaar en betaalbaar mogelijk. Dat is ook de volgorde van belangrijkheid.' De keuze om alles onder te brengen op een locatie betekent een opoffering wat betreft bereikbaarheid, maar blijft de kwaliteit op een aanvaardbaar peil, beredeneerde ze.

Niet populair

Volgens bestuursvoorzitter Carla van der Wiel valt het niet mee om personeel naar deze regio te halen. Fractielid Karel Eggen van D66 wou daarom graag weten waar dat aan lag. David Post, lid van de Raad van Bestuur van Treant en ook aanwezig tijdens deze avond, legde dat uit. ‘Het aantal vacatures in de zorg zal de komende jaren alleen maar toenemen. Terwijl de zorg niet populair is bij de jongste generaties.’ Volgens Post zijn die tekorten nu nog niet goed zichtbaar in de organisatie. Tegelijkertijd ziet hij veel verpleegkundigen doorstromen naar bijvoorbeeld het UMCG in Groningen of het Isala in Zwolle. ‘Feitelijk lopen er voortdurend sollicitaties.’

Overname verzorgingstehuizen

Fractiegenoot Carmen Hoogeveen of Treant van plan is nog meer verzorgingstehuizen over te nemen. Want die tak draaide in tegenstelling tot de Treant-ziekenhuizen wel zwarte cijfers. Volgens Van der Wiel was dat geen goed idee. Overname van andere zorggroepen zou het, afgetekend tegen de huidige situatie, alles alleen maar ingewikkelder maken.'

Interventiecentrum

Op de achtergrond speelt ook het overleg met het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen over het gezamenlijk opzetten van een interventieziekenhuis voor complexe zorg. Volgens Post is het vastgoed een behoorlijke kostenpost. De keuze is om miljoenen te investeren om oude gebouwen up to date te houden of dat je het geld steekt in een nieuw gebouw en wellicht goedkoper uit bent. ‘We kijken of we elkaar kunnen helpen, vooral wat betreft de personeelsproblematiek.’ Treant zet vaart achter de plannen.

De bouw zou al tussen de drie en vijf jaar moeten starten. Over de exacte locatie kan Van der Wiel nog niets zeggen. Zij houdt het op ‘het hart van de regio’. Bij de komst van het interventiecentrum of operatieziekenhuis, zouden de locaties in Emmen, Hoogeveen, Emmen en Assen worden omgezet in dagklinieken.

Verloren wedstrijd

Het behouden van drie volwaardige ziekenhuizen in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen is overigens een illusie. Dat houdt wethouder Bouke Arends aan het einde van de avond de zaal nog eens voor. ‘Dat is een verloren wedstrijd.’