Advocaat Heleen J.: OM leed aan tunnelvisie in zaak Sharleyne

Assen / Hoogeveen - 'Het OM is van mening dat de verdachte en alléén de verdachte verantwoordelijk is voor de dood van Sharleyne', zei officier van justitie Debby Homans maandag in de rechtbank.

Zij en haar college Oebele Brouwer eisten tien jaar cel tegen Sharleynes moeder Heleen J. (38) voor het wurgen en flat De Arend gooien van haar 8-jarige dochter op 8 juni 2015.

Tunnelvisie

Volgens Homans is na de val van Sharleyne geen Team Grootschalig Onderzoek opgestart, omdat Heleen J. meteen een verdachte in beeld was. Ze erkende opnieuw dat de politie steken heeft laten vallen tijdens het onderzoek in 2015.

Volgens advocaat Paul van Jaarsveld, die Heleen J. bijstaat, was dat niet alles, maar leden de politie en het OM ook aan tunnelvisie door alleen naar Heleen J. te kijken als verdachte. De politie vroeg heel beperkt camerabeelden van de ingang van de flat op van het moment dat J. na de val van Sharleyne naar buiten liep. Camerabeelden van de uren en dagen ervoor en van de brandtrap pal naast de woning van J. en Sharleyne werden niet bekeken. 

Zelfmoord of een ongeluk

Het Openbaar Ministerie stelt dat na alle onderzoeken die sinds de heropening van de zaak vorig jaar zijn gedaan, kan worden uitgesloten dat Sharleyne is overleden door zelfmoord of een ongeluk. Van Jaarsveld sprak dat tegen. 'Zelfmoord komt niet veel voor, maar uitgesloten is het niet. Sharleyne kan meer van de problemen tussen haar ouders hebben meegekregen dan iedereen dacht.' Ook een ongeluk door bijvoorbeeld slaapwandelen is volgens hem nog altijd een optie.

Twijfels over de bovenbuurman

De advocaat twijfelt sterk aan het verhaal van de bovenbuurman uit de flat, die zegt dat hij onder meer een doffe klap hoorde in de nacht van de val. De man heeft wisselende verklaringen afgelegd, aldus de raadsman. Hij gaat er vanuit dat de herinneringen van de bovenbuurman sterk zijn beïnvloed door wat hij later over de zaak hoorde in de media.

De advocaat blijft erbij dat de forensisch deskundige uit België, die als enige stelt Sharleyne is gewurgd, niet deskundig is. Dat komt vooral omdat de man nog in opleiding is. De andere twee deskundigen die het letsel van Sharleyne hebben onderzocht, zeggen dat het net zo goed van de val kan komen. Dat zijn volgens Van Jaarsveld gerenommeerde deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut. Maar volgens het OM heeft het NFI weinig ervaring met het onderzoeken van valincidenten. De Belg heeft daar veel vaker onderzoek naar gedaan en komt het meest overtuigend over, stelt het OM. 

‘Formidabele hetze’

'Heleen J. was niet altijd een goede moeder', aldus officier van justitie Brouwer. 'Er waren momenten waarop haar eigen pleziertjes – drank en mannen - hoger op haar lijstje stonden dan Sharleyne.' Haar advocaat benadrukte dat J. intens van haar dochter hield en houdt. Vervolgens is sinds de uitzending van Zembla, begin 2016 een media-offensief gevoerd vader Victor Remouchamps en zijn advocaten. 'Er is een formidabele hetze in de media ontstaan en er is formidabel slecht onderzoek gedaan', aldus de advocaat. Er is volgens hem geen rechtstreeks bewijs dat Heleen J. als dader aanwijst. Hij vindt dan ook dat ze moet worden vrijgesproken.

'Drie jaar geleden verloor een moeder haar kind. Een moeder die samen met haar ouders het leven van haar kind in goede banen wilde leiden', aldus Van Jaarsveld. Het beeld dat vader Victor Remouchamps in de media over zijn ex schetste, klopt volgens hem niet. Ook haalde hij aan dat Heleen J. meerdere keren heeft meegemaakt dat haar ruiten zijn ingegooid en is ze een paar keer mishandeld. 'Haar wordt geen rust gegund in het verdriet om het verlies van haar dochter.'

Op 9 juli doet de rechtbank uitspraak. (ADP)