Vader Sharleyne: 'De persoon die ik was, bestaat niet meer'

Assen / Hoogeveen – 'De nacht waarin Sharleyne overleed stopte alles om mij heen. Ik moet nu leven met de pijn, maar met deze pijn valt niet te leven.' Dat zei Victor Remouchamps, vader van Sharleyne, vrijdagochtend in zijn slachtofferverklaring die hij voorlas in de rechtbank.

Snikkend en met gesmoorde stem legde Remouchamps uit wat het verlies van zijn dochter Sharleyne met hem heeft gedaan. Hij eist 100.000 euro schadevergoeding van zijn ex Heleen J., die verdacht wordt van de moord op Sharleyne op 8 juni 2015.

Paniekaanvallen

Remouchamps vertelde dat hij sinds de confrontatie met het ernstig verminkte lichaam van Sharleyne in het mortuarium last heeft van paniekaanvallen en een slaap- en spraakstoornis. De politie raadde hem af naar het mortuarium te gaan, vanwege de ernst van de verwondingen, maar de Emmenaar ging toch. 'Ik kon de gedachte dat ik je niet meer kon zien niet verkroppen. Ik wilde je daar niet alleen laten', las hij uit zijn verklaring die hij deels aan zijn overleden dochter richtte.

De psychische klachten duiden volgens zijn psychiater op een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). 'De persoon die ik was, bestaat niet meer. Die is gebroken en niet meer te repareren', aldus Remouchamps. Naar eigen zeggen had hij Sharleyne beloofd haar altijd te beschermen en kan hij moeilijk accepteren dat dit niet is gelukt.

Verwijten

Het noemde het vreselijk dat hij niet op een normale manier afscheid van zijn 8-jarige heeft kunnen nemen, omdat hij haar hoofd niet meer mocht zien. Zijn afscheid bestond uit het knippen van haar nagels en het plakken van pleisters op haar geschaafde vingertjes. 

De verklaring stond bol van de verwijten aan zijn ex Heleen J. en haar ouders. Toen hij de 38-jarige Hoogeveense “een monster van ongekende proporties noemde”, greep de voorzitter van de rechtbank in.

Volgens Remouchamps en zijn advocaat Sébas Diekstra kan het niet anders dan dat Heleen J. de dood van Sharleyne op haar geweten heeft. Diekstra hield een minutenlang betoog waarna zijn conclusie was dat moord te bewijzen is. “Het bewijs is overweldigend”, aldus de raadsman. Volgens hem verdient J. een straf die in de buurt komt van dertig jaar cel, de langste tijdelijke gevangenisstraf in ons land. 

Maandag wordt bekend of het Openbaar Ministerie er ook zo overdenkt. Dan houdt ook J.'s advocaat Paul van Jaarsveld zijn pleidooi. (ADP)