Commentaar: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Gezond verstand

Hoogeveen heeft lang gedroomd van een bovenregionale dagattractie. Deze kan er nu komen met het plan voor een kunstijsbaan/zwembad.

Over 27 dagen moet de gemeenteraad het licht op groen zetten voor dit megaproject van bijna 35 miljoen. De gemeenteraad heeft duidelijk zorgen over het project.

IJsbaan moet er over 18,5 maand zijn

Er kleven risico’s aan. Tijd om deze risico’s te onderzoeken is er amper. Over 18,5 maand moet de ijsbaan er al zijn. Anders krijgt het project geen 5 miljoen euro subsidie van de provincie. Gezond verstand zegt: de deadline een jaar uitstellen en alle risico’s goed uitzoeken. Inmiddels is wel duidelijk dat de bouw van een nieuw zwembad geen kwestie is van slim handelen, maar pure financiële noodzaak. De bijdrage van de BAM voor de ijsbaan is weggevallen. Dit wordt voor het grootste gedeelte opgevangen door het voordeel van het gezamenlijk bouwen van de ijsbaan en het zwembad. Wat gebeurt er wanneer er geen nieuw zwembad wordt gebouwd? Dan moet de gemeente het gat van 3 miljoen euro zelf dichten. Zij heeft zich er vorig jaar immers garant voor gesteld.

IJsbaandossier 'zwemt' fuik in

Het hele ijsbaandossier dreigt nu een fuik te worden. We willen de dagattractie (ijsbaan) en de provinciale subsidie. Dat vereist nu een snel besluit. Soms moet je in het diepe springen om een ambitie te halen, maar is dit het financiële risico waard? De raadsleden hebben nog 27 dagen om deze afweging te maken. Dit is te kort. Het is te hopen dat gezond verstand zegeviert.