Moeder Sharleyne: 'Zo frustrerend dat ik niet meer weet wat er is gebeurd'

Hoogeveen - Van een groot deel van de nacht waarop haar dochter Sharleyne van flat De Arend viel, kan haar moeder Heleen J. zich niet meer herinneren. Dat zei J. (38) uit Hoogeveen woensdag op de eerste dag van de rechtszaak tegen de rechtbank in Assen.

'Het laatste dat ik me herinner is dat ik over de reling keek en Sharleyne zag liggen. Daarna werd het zwart', vertelde de vrouw die terechtstaat voor de moord op haar 8-jarige dochter. Volgens het Openbaar Ministerie wurgde ze haar dochter en gooide ze haar daarna over de reling.

Dat ontkent Heleen J., die met Sharleyne op de tiende verdieping van de flat woonde Hoewel ze tijdens de verhoren bij de politie bijna alleen maar heeft gezwegen, heeft ze tijdens een verhoor bij de rechter-commissaris verklaard dat ze in de nacht van 8 juni 2015 wakker werd van tocht. Toen ze uit bed ging, ontdekte ze dat Sharleynes raam ver open stond en zag ze haar dochter beneden op de parkeerplaats liggen. Daarna raakte ze naar eigen zeggen volledig in paniek.

Ruzie met Sharleyne

Die verklaring herhaalde woensdagochtend in de bomvolle rechtszaal in Assen. Ze vertelde ook dat ze aan het begin van de avond ruzie had gehad met haar dochter, omdat die zonder toestemming was gaan barbecueën bij een vriendinnetje uit de flat. “Ik heb haar telefoon afgepakt en dat vond ze niet leuk.' Na de val van het meisje werd een briefje met de tekst ‘Mama, ik haat je’ gevonden in haar kamer.

'Dat briefje heb ik die avond niet gezien, maar pas later toen ik was aangehouden. Ik herken het handschrift van Sharleye niet', zegt J. tegen de rechters. Ook gebruikte haar dochter het woord ‘haat’ volgens haar nooit.

‘Geen televisieprogramma’

Meerdere keren werd Heleen J. emotioneel tijdens het verhoor van de rechters. 'Dit is een rechtszitting, geen televisieprogramma', riep ze uit woede over de opvallende microfoons en de camera van RTL Boulevard die verspreid door de zaal stonden. 'Ik voel mij als verdachte niet serieus genomen”, zei ze tegen de voorzitter van de rechtbank toen die aangaf er niet over in discussie te gaan.

Na een korte onderbreking bood ze haar excuses aan. Haar advocaat Paul van Jaarsveld legde uit dat J. het gevoel heeft dat ze door de media al veroordeeld is.'Daarom staken die microfoons nog eens extra.'

‘Alleen nog flitsen’

Ze werd ook emotioneel na een aantal vragen over wat er in haar flat is gebeurd die nacht, voor Sharleyne viel. 'Daar heb ik al zo vaak over nagedacht. Ik kwel mezelf met die gedachten. Het is zo frustrerend dat ik het niet meer weet', huilde ze. 'Van na dat ik Sharleyne heb zien liggen, herinner ik me alleen flitsen. De eerste is dat ik in een cel op het politiebureau in Hoogeveen zat. Daarna dat er bloed werd afgenomen bij me en dan een flits dat ik naar Groningen werd gebracht, een scheurjurk aan kreeg en in een of andere cel werd gedropt.'

Ze bekende dat ze de avond voor de val vanwege stress om financiële problemen met haar ex-vriend Victor veel te veel had gedronken. “Ik kreeg aanmaningen, terwijl ik zelf bij een incassobureau werkte', zei ze. “Ik heb er achteraf zo’n spijt van dat ik gedronken heb die avond.” Ze dronk meerdere flesjes bier en Martini en uit het bloedonderzoek na haar arrestatie bleek dat ze erg dronken was.

Terwijl buurmannen het lichaam van Sharleyne ontdekten, zagen ze J. nog op de balustrade van haar flat lopen. Ook zagen ze haar even later de flat van een vriend op de tweede verdieping binnengaan. Daarna kwam ze naar buiten om rechtstreeks naar haar auto te lopen. 'Het is toch vreemd dat u dat deed, terwijl uw dochter verderop lag?', zei de voorzitter van de rechtbank. J.: 'Dat begrijp ik, maar ik kan het niet verklaren. Ik weet het echt niet meer.'

Deskundigen zijn het niet eens

Woensdagmiddag lichtten drie forensische deskundigen hun rapporten over de verwondingen en de doodsoorzaak van Sharleyne toe. De twee pathologen van het Nederlands Forensische Instituut (NFI) en een derde, Belgische arts, waren het niet eens. Volgens de Belg kan het niet anders dan dat Sharleyne is gewurgd voor ze van de flat viel. Dat blijkt volgens hem uit bloedingen in haar ogen en blauwe plekken in haar hals.

De NFI-deskundigen, van wie één het lichaam van het meisje zelf heeft onderzocht, zeggen dat verwurging niet kon worden vastgesteld. Ook zeggen zij stellig dat Sharleyne nog leefde toen ze op de grond terechtkwam, terwijl de Belg zegt dat ze zeer waarschijnlijk voor de val al was overleden (ADP).

Advocaat Van Jaarsveld gaf aan dat hij de Belg niet deskundig vindt, mede omdat hij nog in opleiding is. Donderdag gaat de zaak bij de Asser rechtbank verder. (ADP)