Treant vecht voor behoud spoedeisende hulp

Emmen / Hoogeveen - Strengere kwaliteitseisen maken dat Treant Zorggroep moet vechten voor behoud van spoedeisende zorg. De zorggroep zoekt momenteel de ruimte voor het ontwikkelen van alternatieven voor het toekomstig behoud van spoedeisende zorg in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal.

‘Strengere kwaliteitseisen zijn er niet voor niets, ze zijn er om de kwaliteit van zorg voor onze patiënten steeds verder te verhogen. Tegelijk zorgen ze er ook voor dat we moeten innoveren om zorg te kunnen behouden’, aldus bestuurslid David Post.

Per 1 juli aanstaande gaat de Inspectie toezien op een strengere richtlijnen. Ook op het gebied van de spoedeisende zorg zijn strengere eisen in voorbereiding. Zo wordt gedacht aan de verplichting altijd een spoeddarts met minimaal twee jaar ervaring aanwezig te laten zijn. ‘Dat soort aanscherpingen zijn te begrijpen maar ook nagenoeg onmogelijk in te vullen voor kleinere ziekenhuizen zoals Treant.' Daarom is Treant werkt Treant al sinds 2017 aan de zoektocht naar een alternatief model.

Ook de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), waar Treant onderdeel van uitmaakt, is hierbij betrokken. Post: ‘Samen met de andere SAZ-leden uit het Noorden zullen we tegen al onze gesprekpartners zeggen: geef ons de ruimte om voor onze regio passende oplossingen te vinden. Hogere kwaliteit voor onze patiënt is een mooi doel, de zorg bereikbaar en beschikbaar houden ook.’