Freddy D. krijgt tien jaar cel en tbs voor dood Djamila

Nieuweroord - De 47-jarige Freddy D. uit Hoogeveen, die op 14 oktober de 12-jarige Djamila misbruikte en wurgde, is door de rechtbank in Assen veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Freddy D. was niet bij de uitspraak aanwezig.

D. bracht het meisje, de dochter van zijn vriendin, om het leven in zijn auto en was vervolgens met haar gaan rondrijden. Hij meldde zich uren later op het politiebureau in Assen.

Verdachte wilde cadeautje kopen

Djamila woonde met haar broertje en moeder op een zorgboerderij in Nieuweroord. D. woonde daar ook. Hij was die dag met Djamila op pad om een cadeautje te kopen. De man was verliefd op haar, verklaarde hij later.

De man wilde die dag met haar vrijen. Hij liet het kind toekijken toen hij zichzelf bevredigde. Hij wilde haar kussen, maar Djamila gilde. D. kneep de keel van het meisje dicht.

Advocaat wilde vrijspraak

De advocaat pleitte tijdens de zitting voor vrijspraak, omdat D. het meisje in een vlaag van verstandsverbijstering wurgde. De rechters vinden een nieuw onderzoek hiernaar niet nodig: 'Er is geen twijfel. Hij had inzicht in zijn handelen', zei de rechter.

D. is matig verstandelijk beperkt en kampt met diverse stoornissen. De rechtbank vindt het ernstig dat hij het meisje in doodsangst liet verkeren en daar niets aan deed. 'Hij heeft ondraaglijk verdriet veroorzaakt bij de nabestaanden.'

Die maakten wel de gang naar de rechtbank in Assen. 'Gelukkig', riep de oma van Djamila toen de rechter was uitgesproken.