Carla van de Wiel (Treant): ‘We zouden zij aan zij moeten vechten'

Hoogeveen - Communiceren via de media is niet de manier om zorg in de regio te behouden. ‘We zouden zij aan zij moeten vechten voor dat doel’, aldus bestuursvoorzitter Carla van de Wiel van Treant Zorggroep.

Zij doet deze uitspraak aan de hand van uitlatingen van Zilveren Kruis Achmea dat de zorgverzekeraar de gevraagde scenario’s voor het behoud van klinische verloskunde en klinische kindergeneeskunde niet heeft gezien.

Via een woordvoerder heeft verzekeraar Zilveren Kruis vrijdag laten weten zelf onderzoek te doen naar mogelijkheden om de klinische verloskundige zorg in Hoogeveen open te houden.

Onjuist

'De berichten die via de zorgverzekeraar in de publiciteit komen zijn onjuist en schetsen een verkeerde voorstelling van zaken,' reageert Treant Zorggroep. 'Zo stelt de verzekeraar dat er geen onderzoek zou zijn gedaan. Dat is wel degelijk gebeurd. De uitkomsten van het onderzoek naar verschillende scenario's is op de site van Treant te vinden. Ook heeft Treant wel degelijk overleg gevoerd met betrokkenen, waaronder de eerstelijns en tweedelijns verloskundigen.' De stukken staan inderdaad online. Duidelijk wordt dat er in het onderzoek is getoetst aan wet- en regelgeving (NVOG-norm NVK Landelijke Acute Zorgkaart, AMS, CAO en nog meer), personele bezetting, effecten op aanverwante specialisme, op patiëntbewegingen, het imago en de benodigde investeringen.

De gynacologen zijn niet voor concentratie op een locatie, maar als zij moeten kiezen gaan zij voor Emmen.

Voorkeur kinderartsen

Uit het stuk blijkt dat met name de kinderartsen de voorkeur hebben om de klinische zorg te centreren op een locatie, bij voorkeur in Emmen.

Daar zijn ook de meeste klinische opnames bij kindergeneeskunde, de meese bevallingen en polibezoeken. De artsen kunnen nu geen ‘gezonde roosters’ draaien. Ook telt mee dat het openhouden van twee locaties ten koste gaat van poliklinische spreekuren en dagbehandelingen op alle locaties. Tot slot maakt de te hoge werkdruk de kans om kinderartsen te verleiden bij Treant te komen werken nog kleiner’, zo beseft Treant.

‘De enige manier waarop we de klinische verloskunde en klinische kindergeneeskunde kunnen behouden in Hoogeveen en Stadskanaal is meer kinderartsen. Daar kan geen aanvullende studie iets aan veranderen’, vertelt bestuursvoorzitter Carla van de Wiel nogmaals.