‘Een eer om na UB40 op podium te staan’

Pesse – Na een meer dan geslaagde vrijdagavond met Miss Montreal, Rowwèn Heze en Kensington was het zaterdagavond tijd voor nóg meer muziek. Manfred Mann’s Earth Band, UB40 en Racoon stalen de show op de tweede avond van Muziekweekend Pesse. Er gingen hoe dan ook veel mensen met schorre keeltjes op weg naar huis. Een klein dorp liet afgelopen weekend weer zien dat het grootse dingen kan doen.

Het veld voor de tent ligt vol met mensen. Zonnebril op, biertje in de hand en op dit festival nog even genieten van de laatste zonnestralen van deze zomerse dag. De klanken van Manfred Mann’s Earth Band klinken over het veld. Steengoede rock. Jammer genoeg is de tent nog behoorlijk leeg. Deze band verdient meer, maar weet desondanks een mooie show neer te zetten.

De Brabantse familie Joop Boersma, Hanneke Boersma, Paul van Dongen en Robin Boersma uit Vlijmen maken zich op voor UB40. Een echt familieding noemen ze het, deze band. ‘Dag en nacht hadden we vroeger UB40 opstaan. Ging je met me op stap in de stad? UB40! Kwam je bij me thuis? UB40! De muziek past overal bij. In de auto, tijdens een barbecue. Het is altijd geslaagd’, vertelt Joop. Neefje Robin knikt instemmend. ‘Het is gewoon keigoed. Daarom hebben we ook tickets geboekt en komen we naar Drenthe. We zijn nog nooit eerder in deze provincie geweest, maar eens moet de eerste keer zijn toch? We hebben een goede reden.’

Beste bezetting

Ook Martsje Mennema uit Heerenveen en Helga van Leeuwen uit Steenwijkerwold hebben er een ritje voor over: UB40. ‘De muziek is heerlijk. Zo relaxed. Vanaf mijn 8e luister ik het al’, vertelt Martsje. ‘Ik vind vooral deze UB40 goed. Je hebt er nu twee, maar dit is de beste en mooiste bezetting en dat maakt het toch helemaal echt.’ En ze stelen inderdaad de show. ‘I got you babe’, ‘Sing our own song’, ‘Red red wine’ en ‘Kingston Town’ worden luidkeels door de menigte meegezongen.

Van UB40 is Jacqueline Brummelhuis niet zo fan, maar Manfred Mann’s Earth Band vond ze te gek. ‘En ik kijk heel erg uit naar Racoon. Ik ken veel nummers, maar heb ze nog nooit live gezien. Mijn verwachtingen zijn erg hoog.’ En die laat de grootse Nederlandse band helemaal uitkomen, blijkt al wanneer ze opkomen en er een daverend applaus klinkt na het eerste nummer. Wanneer de hits ‘Took a hit’, No Mercy en ‘Everyday I love you More’ worden gespeeld, hoeft de band niet veel meer te doen om de zaal voor zich te winnen. Niet alleen het publiek geniet, ook de band. ‘Gewoon na UB40 op het podium staan. Dat is echt een eer. Ik zou het hebben omgedraaid, maar wie ben ik?’, zegt hij lachend.