Calorieën verbranden met Tourette

Hoogeveen - Stichting Gilles de la Tourette lanceert op 3 juni online de Total Tourette Challenge. Iedereen in Nederland wordt uitgedaagd de aandoening, die altijd als grap wordt gezien, zelf te proberen.

Mensen met Tourette verbranden per dag tot 800 kcal extra door het uitvoeren van tics. Meer dan 60 procent geeft aan regelmatig tot altijd pijn te hebben, waar dit voor de Nederlandse populatie in zijn geheel 18 procent is. Dit geldt ook voor Joost van der Bent (25) uit Hoogeveen: ‘Ik moet regelmatig mijn hoofd naar links of rechts draaien en daarbij mijn nekspieren aanspannen.’

Het beeld wat Nederlanders van Tourette hebben, bestaat vooral uit vloeken. Wat niet bekend is, is dat deze aandoening, waar 1 op de 100 Nederlanders last van heeft, topsport is. In het kader van de Europese Tourettedag brengt Stichting Gilles de la Tourette hier verandering in. Dit, door middel van de Total Tourette Challenge.

Duizenden tics per dag

In dit filmpje is te zien hoe Guusje (12) bodybuilder Nicky uitdaagt te doen wat zij en Joost dagelijks doen. Duizenden keren per dag spant Joost zijn nekspieren aan of doet hij een andere tic. Nicky kan Guusjes tic met moeite 100 keer nadoen. Stichting Gilles de la Tourette daagt iedereen in Nederland uit dit ook te proberen.

Wie is, net als Joost, ‘geschikt’ om Tourette te hebben? Film jezelf en plaats de video op je sociale media. SMS GESCHIKT of ONGESCHIKT naar 4333 (€3 pb) en daag je vrienden uit de challenge aan te gaan. Opbrengsten gaan naar onderzoek voor lastenverlaging van Tourette behandelingen.

Jochem Uytdehaage

Onder leiding van Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage vindt op 3 juni de lancering van de Total Tourette Challenge plaats. De work-out is geïnspireerd op tics: de oefeningen lijken gemakkelijk maar zijn in werkelijkheid erg zwaar. Tussen 10.30 uur en 12.30 uur kan iedereen op dit openbare evenement ervaren hoe het is om Tourette te hebben.

Stichting Gilles de la Tourette heeft als doel dat Tourette sneller gediagnosticeerd wordt. Ruim 40 procent van de patiënten wordt pas na 5 jaar gediagnosticeerd, terwijl dit na een jaar mogelijk is. In enkele gevallen laat de diagnose meer dan 40 jaar op zich wachten. Door duidelijk te maken dat er meer tics zijn dan de bekende vloektic, hoopt Stichting Gilles de la Tourette ervoor te zorgen dat tics eerder herkend worden. Daarnaast hoopt Stichting Gilles de la Tourette met deze actie te bereiken dat de samenleving Tourette serieuzer gaat nemen. Tourette is geen grap. Mensen met dit syndroom bedrijven de hele dag topsport.