Commentaar: Jeroen Bottema
Door Jeroen Bottema

Rode kaart

Een jaar geleden kreeg de Raad van Bestuur van Treant een gele kaart met een rood randje tijdens de bijeenkomst in De Tamboer over het ziekenhuis. Die kaart is nu veranderd in een rode, een knalrode!

De ontwikkelingen van deze week bij Treant hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat het bestuur de situatie niet meer onder controle heeft.

Denktank stuurt brandbrief

We kunnen niets anders dan deze conclusie trekken nadat Treant deze week heeft besloten de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in Hoogeveen te sluiten. De brandbrief die de Denktank naar het ziekenhuis heeft gestuurd is helemaal verontrustend. Deze vreest voor nog meer onheil, zoals de sluiting van het beddenhuis. En dit al binnen enkele maanden. Er rest ons niets anders dan te concluderen dat de fusie van de ziekenhuizen in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal is mislukt. Anderhalf jaar geleden stelde David Post in deze krant nog dat de verloskunde in Bethesda nooit opgeofferd zou worden.

Diezelfde Post zit nu in de Raad van Bestuur die dit deze week wel heeft gedaan. Bij de ziekenhuiszorg moet het hoofdzakelijk gaan om onze gezondheid. Niet om bedrijfseconomische belangen. Wat rest ons nu? Uithuilen en opnieuw beginnen. De Treant-ziekenhuizen moeten zelfstandig verder. Bethesda moet vervolgens samenwerkingsverbanden zoeken in het belang van de patiënt.