Sluiting verloskunde Bethesda is niet tijdelijk

Hoogeveen - Alsof er een bom is ontploft. De voorgenomen beslissing van Treant om de acute verloskunde- en kindergeneeskunde van het Hoogeveense ziekenhuis te verplaatsen naar Emmen valt voorzichtig gezegd niet in goede aarde.

De politiek is teleurgesteld dat hun overleggen met het ziekenhuis niets hebben opgeleverd, de Hoogeveense verloskundigen zien hun opgebouwde samenwerking met het ziekenhuis instorten en de bevolking lijkt woest. Brandbrieven, noodklokken; ze zijn er allemaal. Zaterdag moet dat allemaal samenkomen in een protestactie: een lawaaioptocht. 

Treant is niet verrast

Treant is niet verrast door deze reactie. ‘Het is logisch dat bij zo’n besluit, wat zo’n enorme impact heeft, geprotesteerd wordt. We zijn door iedereen geïnformeerd dat ze morgen komen. Helaas kunnen we er verder niet zoveel mee. Door het protest krijgen we niet meer kinderartsen. Als het zou helpen, dan graag nog meer lawaai’, zegt woordvoerder Selma Hoekstra.

De kinderarsten zijn het knelpunt. Aan gynacologen is er geen gebrek. Bij de bevalling is de gynacoloog verantwoordelijk voor de moeder en de kinderarts voor de baby. Deze twee specialisten zijn samen nodig.

Het besluit is volgens haar noodzakelijk. ‘De Raad van Bestuur heeft met man en macht alles bekeken. Alle scenarios zijn onder de loep genomen. Eerst voor drie locaties, daarna voor twee. Alle roosters zijn bekeken, maar ook met twee locaties zijn we nog te kwetsbaar.’

Kogel is nnog niet door de kerk

Ook al is de kogel nog niet door de kerk, immers de ondernemingsraad, cliëntenraad en de raad van toezicht moeten zich nog over het plan buigen, de sluiting van de afdelingen in Bethesda en Refaja zijn niet van tijdelijke aard. ‘Later heropenen is niet de bedoeling. Je kunt niet blijven schuiven’, aldus woordvoerder Hoekstra.

Volgens de gehele Hoogeveens politiek wordt met het besluit het slechtst denkbare scenario voor Hoogeveen waarheid. 'Hoogeveen wordt ernstig gedupeerd door de problematiek die in Emmen is ontstaan. Dit voelt niet goed', schrijft GB in een reactie. CDA meldt: ‘ 'Het weghalen van deze afdelingen uit Hoogeveen is zeer schadelijk voor ons ziekenhuis maar vooral voor de zorg voor moeders en kinderen in heel Zuidwest-Drenthe. Vijf jaar geleden is immers ook al de afdeling verloskunde van het Meppelse Diaconessenhuis ondanks protest verplaatst van Zuidwest-Drenthe naar Zwolle.' Namens de derde collegepartij (ChristenUnie) zegt Wim Warrink: ‘Met het centreren van de kindergeneeskunde en verloskundige zorg in Emmen haalt Treant de ziel uit ziekenhuis Bethesda.’

Zaterdag lawaaiactie

De SP gaat een stap verder. Komende zaterdag om 12.00 uur organiseren zij, met steun van alle raadsfracties, een lawaaidemonstratie bij Bethesda als protest tegen het streven van het bestuur de kraamafdeling te sluiten. Verzamelen om 11.00 uur bij het gemeentehuis.

Ook de De Wolder politiek trekt aan de bel. Wethouder Jan van ’t Zand: ‘Een aantal jaren geleden is de verloskunde al uit Meppel vertrokken. Voor verloskundige hulp in het ziekenhuis geldt straks een reistijd van minimaal een half uur en dat kan echt niet.’

De Wolden gaat samen optrekken met de gemeente Hoogeveen, inwoners en andere organisaties om te proberen Treant op andere gedachten te brengen.

Een meer inhoudelijke reactie komt van de Denktank. De groep specialisten zich buigt over wat zich afspeelt binnen Treant. Zij bieden een zorgelijke inkijk.

Leegloop aan specialisten

De Denktank legt op meerdere plekken binnen de Treant-organisatie de zere vinger. Zo constateren zij een steeds grotere concentratie in Emmen, is er geen vervolg gekomen op de gefaalde proef met het vervoer naar andere locaties en staat de bereikbaarheid van zorg onder druk, neemt het aantal bezoeken aan Bethesda twee keer zo hard af als elders en zoeken steeds meer specialisten (KNO-arts, kinderartsen, plastisch chirurg, internist, oncoloog) hun heil elders. ‘leegloop aan specialisten aan de gang is die in de laatste maanden tot een versnelling is gekomen (vertrek ). Als klap op de vuurpijl vreest de Denktank binnen enkele maanden de sluiting van het beddenhuis.

De Denktank haalt een opmerking van de voorzitter van Zorgbelang aan: ‘Het begint met de kinder- en kraamafdeling en leidt uiteindelijk tot het verdwijnen van het hele ziekenhuis’.

Die vrees bestaat binnen Treant niet, zegt woordvoerder Selma Hoeksta desgevraagd. ’Wij zien dit totaal niet als het begin van het einde.’