Tien jaar en tbs geëist voor doden Djamila

Hoogeveen - Tien jaar cel en tbs met dwangverpleging; dat eiste het Openbaar Ministerie dinsdag tegen Freddy D. uit Hoogeveen. Hij wurgde op 14 oktober de 12-jarige Djamila Marissen, de dochter van zijn vriendin, nadat hij haar had laten toekijken toen hij zichzelf bevredigde.

Dat alles gebeurde in zijn auto op een verlaten weggetje bij het Overijsselse gehucht Punthorst. De 47-jarige was met Djamila op pad om een cadeautje voor zijn vriendin te kopen. Hij stopte in de buurt van Punthorst, omdat hij met haar wilde vrijen, verklaarde hij later bij de politie. Hij was naar eigen zeggen verliefd op het meisje.

'Er ontplofte iets in mijn hoofd'

Dat laatste ontkende hij dinsdag in de rechtszaal. D. legde het afgelopen half jaar meerdere tegenstrijdige verklaringen af. Wat wel duidelijk is, is dat hij zijn geslachtsdeel uit zijn broek haalde en Djamila begon te schoppen en te gillen. 'Toen ontplofte er iets in mijn hoofd', aldus de Hoogevener.

Hij drukte ‘keihard’ haar keel dicht, beschreef hij eerder bij de politie. Ook vertelde hij dat het leek of hij in een mistbank belandde. Toen de mist even later opgetrokken was, zag hij dat het meisje niet meer leefde. Na een paar uur met haar lichaam in de auto te hebben rondgereden, meldde hij zich die avond met het lichaam van Djamila op de bijrijdersstoel, verborgen onder een jas, bij de politie in Assen. 

Familie had het zwaar met de details

Bij de rechtszaak waren veel nabestaanden van het meisje aanwezig, onder anderen haar vader en oma’s. Zij hadden het erg zwaar toen de gruwelijke details van de zaak werden besproken.

Verstandelijk beperkt

D. woonde op een zorgboerderij in Nieuweroord, waar ook Djamila’s moeder woonde en zij en haar broertje een deel van de week waren. De man lijdt aan een autismestoornis en functioneert op het niveau van een kind van 7 tot 12 jaar oud, concludeerden een psycholoog en psychiater die hem onderzochten. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Of de man pedofiel is, hebben ze niet kunnen vaststellen. Hij is niet eerder veroordeeld voor zedendelicten. Wel kwam hij in 2014 en 2016 bij de politie in beeld, toen hij met zijn auto achter tienermeisjes was aangereden. Zonder psychiatrische behandeling is de kans op herhaling matig tot hoog, zeggen de deskundigen. “De veiligheid van anderen vereist de tbs-maatregel”, aldus officier van justitie Diana Roggen. Omdat D. volgens haar totaal geen ziektebesef heeft, is tbs met dwangverpleging de enige optie. 

‘Voor altijd 12 jaar’

Roggen is ervan overtuigd dat de Hoogevener van tevoren nooit van plan is geweest Djamila om te brengen, maar dat hij geen andere uitweg zag toen ze hard begon te gillen en hij bang was dat passerende fietsers haar zouden horen. Zijn moeder raadde hem aan naar de politie te gaan toen hij haar belde en zei dat hij “iets heel ergs had gedaan.” Dat deed hij uren later pas.

Tijdens de rechtszaak zei D. dat hij zich schaamt. Dat herhaalde hij na de emotionele slachtofferverklaringen van twee oma’s, een stiefoma en Djamila’s moeder, die werden voorgelezen. “Wat je advocaat ook gaat zeggen: je bent en blijft de moordenaar van Djamila en wij hebben een wond, die levenslang blijft schrijnen”, zei een van haar oma’s. Ze blijft voor altijd 12 jaar en doet me onnoemlijk veel pijn. Freddy, hoe heeft het zo ver kunnen komen?”

Vrijspraak

Advocaat Jan Boksem pleitte voor vrijspraak. Volgens hem verkeerde D. tijdens het misdrijf in een ‘dissociatieve toestand’ en handelde hij daardoor niet met opzet. De ontucht kan volgens hem niet bewezen worden omdat D. de enige is die erover heeft verklaard, waardoor er te weinig bewijs is.

Uitspraak: 29 mei. (ADP)