‘Leren voor het examen? Daar werk je jaren naartoe’

Kerkenveld - De meeste examenleerlingen zitten de laatste dagen voor het examen nog met de neus in de boeken. Niet Hannes-Jan Zwaagstra (16) uit Kerkenveld. Hij verzette dit weekend nog even zijn zinnen. Dat deed hij op een circuit in België.

De Kerkenvelder is namelijk verknocht aan autocross en rijdt sinds een jaar ook wedstrijden. Die in België wilde hij niet missen, ook al reed hij niet zelf. ‘Helaas kon mijn auto niet mee, maar ik ging mee met een kameraad van mij. Het parcours viel tegen, de baan was zwaar. Tegen 23.00 uur was ik thuis’, vertelt hij vanmorgen.

De laatste wedstrijd van Hannes die hij zelf reed in zijn eigen crossauto (Peugeot 106) was afgelopen donderdag in Alteveer. ‘De eerste manche was ik derde, maar er was een of andere kortsluiting. De tweede manche werd ik tweede, de derde vijfde en de finale ging ik als acchtste in en kwam ik als zesde uit’, zegt hij.

'Ik maak me sowieso niet zo druk'

Nuchter, misschien zelfs wel droog zijn de woorden die de tiener het best beschrijven. Zich ontzettend druk maken over zaken doet hij niet. Ook niet over zijn vmbo-examen tl. ‘Tuurlijk niet. Ik maak me sowieso niet zo druk. Ik sta allemaal voldoendes. Alleen Engels, daar ben ik niet erg goed.’ Hij start vandaag met Nederlands.

Leren voor het examen? ‘Daar werk je toch al jaren naartoe. Leren hebben we op school al genoeg gedaan. Dat moet voldoende zijn. Dadelijk in de bus naar school (de Ambelt in Hardenberg) kijk ik het boek nog wel even in.’

Technisch specialist autokunde

Als Hannes slaagt gaat hij naar het Drenthe College voor een opleiding tot technisch specialist autokunde. Op zijn lijf geschreven, want van auto’s weet hij veel. Hij moet wel, want alles aan zijn crossauto repareert hij zelf.