Meer van Galilea trekt opnieuw duizenden bezoekers (veel foto's!)

Hollandscheveld - De negende editie van Het Meer van Galilea is opnieuw een groot succes geworden. Zo’n achtduizend belangstellenden bezochten gisteravond recreatiegebied Schoonhoven dat omgetoverd was in het meer van Galilea in de tijd van Jezus.

De organiserende stichting Burning Heart uit Hollandscheveld kijkt dan ook met een tevreden gevoel terug op de geslaagde avond. Tussen 22.30 uur en 23.00 uur kreeg de avond een verrassende afsluiting bij het fraai nagemaakte paleis uit de tijd van Jezus.

De stichting Burning Heart heeft als doel mensen op laagdrempelige wijze in contact te brengen met Jezus Christus en probeert haar doel te bereiken door buiten de kerkmuren, zonder verbintenis aan een kerkelijke stroming, op een beeldende wijze het evangelie uit te dragen. Beeldend is het zeker, want recreatiegebied Schoonhoven ademt op de avond van Hemelvaartsdag de sfeer van ruim tweeduizend jaar geleden uit.

De avondzon weerkaatst fraai op het water en de plas gaat deze avond even als het meer van Galilea door het leven. Veel vrijwilligers lopen rond in de kleding van die tijd en het strand staat vol met huisjes en zelfs een fraai nagemaakt paleis neemt een prominente plaats in. Muziekgroepen in passende kledij zingen met passie geestelijke liederen en sommige bezoekers zingen mee. Zo zijn er optredens van Liberation, de Pelgrimband, Hardenbergers voor Jezus, Keystone en Shakkaraba. Bezoekers maken een tochtje met bootjes en in enkele huisjes knopen vrijwilligers gesprekken aan met bezoekers. Op een hek hangen schilderijen van Bijbelse taferelen en even verderop zijn kinderen aan het katapult schieten. Er waait een aangename wind en vele bezoekers schuifelen langs de huisjes en de kraampjes met etenswaren. De jeugd beschildert borden met de tekst: Jezus leeft. Met een pijl en een ouderwetse handboog proberen kinderen bordjes met afbeeldingen van konijnen te raken.

Overal liggen manden en potten in het zand en er ligt een vissersboot met netten aan de rand van het water. Voor Jacko Posthuma uit Hoogeveen is het de eerste keer dat hij Het Meer van Galilea bezoekt. ‘Ik kom voor de sfeer en de hoeveelheid mensen. Ik wil dit graag eens meemaken en ik vind het een erg goed initiatief, want het is goed dat mensen iets van de Bijbel afweten. Op deze manier spreekt het de mensen enorm aan.’

Gered van verdrinkingsdood

Diverse sprekers doen hun verhaal. Kees Spijkerman, die in een rolstoel zit, vertelt dat zijn broer hem van een verdrinkingsdood heeft gered. Tientallen bezoekers staan langs het water geboeid naar hem te luisteren. Andere sprekers zijn Romy Naberman, Piet van der End van de stichting Bijbelwijzer, Florens van der Spek en Simco en Annet. Jaap Dieleman doet zijn verhaal vanuit de vissersboot langs de waterkant, zoals Jezus hem lang geleden voorging. Anita Kikkert leest op de rand van een put aan kinderen voor en zingt: ‘Je hoeft niet bang te zijn’.

Vier kinderen kijken er naar en lopen daarna verder naar de schapen, compleet met herder. In het ‘paleis’ zingt een muziekgroep en luisteren de mensen aandachtig, gezeten aan lange tafels, waarop kandelaars staan. Op borden staan spreuken als ‘Om God te bereiken heb je geen beltegoed nodig’. Bert-Jan de Jonge van de organiserende stichting Burning Heart kijkt tevreden toe. Hij had na de eerste keer in 2010 nooit kunnen denken dat het evenement zoveel bezoekers zou trekken als het de laatste edities heeft gedaan. ‘Nee, wij hoopten de eerste keer op duizend, maar er kwamen 3500 mensen. De laatste jaren schommelt het bezoekersaantal op achtduizend. Sommige mensen denken dat wij een rijke organisatie zijn, maar dat is niet zo. We leven voornamelijk van giften en sponsoring. De stof voor de driehonderd kostuums is bijvoorbeeld beschikbaar gesteld. We komen altijd net uit de kosten.’

Elke editie anders

De organisatie probeert elke editie anders te laten zijn dan de vorige evenementen. ‘In grote lijnen is elke editie hetzelfde, maar de afsluiting is altijd anders. Veel mensen blijven totdat het donker wordt, want de sfeer is dan door de brandende fakkels erg mooi. Als de mensen het mooi blijven vinden, gaan we later het evenement misschien groter opzetten,’ zegt De Jonge.