Yad Vashem-document krijgt ereplek in museum De Duikelaar

Nieuwlande - Het Yad Vashem-certificaat voor Nieuwlande is sinds donderdagavond te vinden in het onderduikersmuseum de Duikelaar. Hanneke Rozema kreeg het bijzondere document overhandigd door Henk Zuidema van Plaatselijk Belang.

Hieraan ging een lange geschiedenis vooraf. In 1985 ontving Nieuwlande als gehele dorp een Yad-Vashem onderscheiding van de Israelische regering. Slechts twee dorpen in Europa hebben dit ereteken ontvangen. Yad Vashem staat in Jeruzalem en is het officiële monument van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocast. Daarmee worden Nieuwandenaren onderscheiden als 'Rechtvaardigen onder de Volkeren'. In het dorp werd op zeer grote schaal onderdak geboden aan Joden en andere vluchtelingen, terweijl er met elkaar niet over gesproken werd. In het nabijgelegen bos zat zelfs een onderduikershol waar bij een razzia wel honderd man in kon.

Certificaat lange tijd spoorloos

Lange tijd was het Yad Vashem-certificaat  spoorloos. Bij de gemeentelijk herindeling in 1998, in 1985 behoorde Nieuwlande grotendeels tot de gemeente Oosteresselen, is het certificaat uit het oog verloren. Onlangs werd het certificaat teruggevonden door de weduwe van een oud-burgemeester. Zij overhandigde het aan oud-wethouder Euving. Op zijn beurt zorgde hij ervoor dat het document terug ging naar Nieuwlande. Euving overhandigde het certificaat vorig jaar een het bestuur van Plaatselijk Belang Nieuwlande.

Op zijn plek in De Duikelaar

Nu er sinds kort een echt museum over de oorlogstijd is gevestigd in Nieuwlande leek het het bestuur van Plaatselijk Belang een goed idee om het certificaat onder te brengen in dat museum. 'Na twintig jaar omzwervingen is het terug. Wij vonden dat het in het mfc niet op zijn pkek was. Ik weet niet of we de macht hebben, maar we doen het toch: bij deze schenken wij het certificaat aan het museum', zei Henk Zuidema eerbiedig. 

En daar ligt het nu, voor iedereen te bewonderen. 


Gerelateerd nieuws