Cascaderun 2018 is opnieuw een groot succes. 'Wat geeft dit een kick!'

Hoogeveen – Het weer zat misschien niet helemaal mee, maar wat was het weer een geweldig festijn. Na afloop van de Hoogeveense Cascaderun 2018 klonk dan ook wederom louter lof. Van de lopers en het publiek, maar ook van alle anderen die op wat voor een manier ook bij het sportieve evenement betrokken waren. Het was voor de twaalfde keer op rij genieten geblazen.

Op een grasveld nabij het viaduct in de Schutlandenweg hebben de dames van Djembégroep Fluitenberg alles in gereedheid gebracht. De stoelen en de trommels staan klaar, evenals de hapjes. ‘Want je moet wel goed voor jezelf zorgen’, zegt Joke Venhuizen met een lach. Het begint te dreigen en snel worden vuilniszakken tevoorschijn getoverd en over de trommels getrokken. ‘Ze houden nu eenmaal niet van regen, maar straks gaat het zonnetje schijnen hoor’, zegt ze optimistisch. Ook met een zak erom kan er nog prima getrommeld worden, zo blijkt al snel. Maar liefst anderhalf uur moeten de vier dames aan de bak. ‘Wat dat betreft is het voor ons net zo’n uithoudingsproef als voor de lopers.’ Er komt via de telefoon een seintje binnen: binnen vijf minuten arriveren de eerste lopers. Ze gaan alvast zitten en trommelen er lustig op los. Joke, die de groep in 1998 is gestart, maakt nog even van de gelegenheid gebruik: ‘We kunnen nog wel wat mensen in onze groep gebruiken. Dinsdag om 19.45 uur begint een open avond aan de Hoogeveenseweg 25 in Fluitenberg. Iedereen is er welkom. Twee handen is het enige wat je nodig hebt.’

Bekijk foto's van de Cascaderun via deze link.

Stoepkrijt

Zo’n twintig meter verderop wordt met behulp van stoepkrijt nog snel wat op de weg getekend. Met grote letters is er onder meer ‘Iris’ te lezen. Het blijkt een aanmoediging te zijn voor de 17-jarige Iris Hoekstra. ‘Of ze het zal lezen? Nee, waarschijnlijk niet, want vermoedelijk let ze meer op ons dan op de weg’, zegt Juliëtte Hoekstra grinnikend. Zelf heeft Juliëtte de Cascaderun nog nooit gelopen. ‘Ik ben niet zo van het massale. Ik loop liever alleen in het bos.’ Maar elk jaar is ze wel te vinden langs het parcours om de lopers, en dus ook nichtje Iris, aan te moedigen.

Schuilen

De regen komt ondertussen met bakken uit de hemel. Heel wat toeschouwers schuilen onder het viaduct. Dan nadert de eerste deelnemer, een Keniaan. Luid applaus klinkt. Het duurt even voordat de rest volgt. Menigeen heeft het zwaar. De kleding is zichtbaar doorweekt. Lang houdt de regen niet aan. De zon breekt door. Langs vrijwel het gehele parcours is, ondanks het weer, publiek te vinden. Traditiegetrouw is het onder meer een drukte van belang rond het finishgebied.

Missie geslaagd

Nancy Brandsma (34) uit Oosterwolde is net binnen. Ze oogt nog redelijk fit. ‘Mijn vriend was namens de politie voorgaande jaren bij de organisatie betrokken. Zo ben ik er met de Cascaderun in aanraking gekomen. Het is voor mij de derde keer dat ik meedoe. Vorig jaar liep ik de 5 mijl in 51 minuten. Hopelijk was ik dit jaar sneller.’ Ze heeft geen horloge om en heeft werkelijk geen idee wat haar eindtijd is. Dat het regende bij de start, vond ze minder prettig, maar lang wil ze daar niet over zeuren. ‘Het is een leuke run en ja, het is altijd afzien. Ik neem me elk jaar voor te trainen, maar helaas, dat is weer niet gelukt.’ Wanneer een paar minuten later schoonzus Karen binnenkomt, die de tijd wel heeft bijgehouden, is er positief nieuws voor Nancy. ‘We zijn samen gestart en ik heb er 48 minuten over gedaan.’ Nancy zit waarschijnlijk op zo’n 46 minuten. Missie geslaagd dus.  

Stijgende lijn

Ook wethouder Erik Giethoorn is inmiddels de finishlijn gepasseerd. ‘Ik ben doorweekt. Ik sop in mijn schoenen’, is zijn eerste reactie. ‘Ik had gehoopt onder de 40 minuten te blijven, maar dat is niet gelukt. Het is waarschijnlijk rond de 41 minuten geworden, maar opnieuw beter dan vorig jaar. Er zit nog steeds een stijgende lijn in’, stelt hij tevreden vast. En daarmee is er gelijk een mooi doel voor volgend jaar gesteld: alsnog onder die 40 minuten duiken. Giethoorn geniet. ‘Wat is het toch een prachtig volksfeest. Ondanks de regen was er enorm veel publiek. Ik kreeg zoveel aanmoedigingen. Wat geeft dat een kick!’

Kippen

De sportievelingen worden bij de eindstreep opgewacht door het duo Marcel en Wim van Praatjes en Plaatjes. Ze vermaken de toeschouwers met hun ‘praatjes’, maar zijn ook niet te missen door hun roodgeblokte pakken. Maar er zijn er meer die opvallen in hun outfits, zoals ‘de kippen’. Zes jongemannen die in gele kippenpakken de 5 mijl hebben gelopen. Gewoon voor de lol en al vijf jaar lang. De gedachte erachter? Die blijkt er niet te zijn. ‘Het is gewoon een kippenvirus dat rond gaat’, zegt Jaro Sieders grijnzend. Het lopen in een dergelijk pak blijkt echter nog niet zo eenvoudig. Maar misschien speelt er nog wel iets mee, want Sieders bekent: ‘We zijn onvoorbereid gaan lopen.’ Hij blijkt onderweg bovendien een deel van z’n ‘poot’ te zijn verloren.

Boek

Ook Bé IJmker uit Tiendeveen, bekend van zijn ludieke creaties tijdens de Cascaderun, had het lastig. Hij liep dit keer als boek. ‘Maar er is één groot nadeel: papier kan niet tegen regen’, vertelt hij. En dus viel de helft er onderweg af. Maar IJmker zette door en haalde dan ook keurig de finish. Hoe hij volgend jaar aan de start verschijnt? Hij moet het antwoord nog schuldig blijven.

Jong spul

Jacqueline ten Brummelhuis uit Stuifzand nam deel aan de 10 mijl. Ze is tevreden met haar tijd van 1.24, hoewel ze stiekem had gehoopt de 1.20 aan te tikken. ‘Het ging goed. Wij hadden nog een droge start, wat fijn was. Onderweg begon het warm te worden, maar toen gaf de bui verkoeling. Heerlijk.’ Ze startte vanuit vak A, oftewel het vak met de snelle lopers, en heel wat personen gingen haar voorbij. ‘Wat wil je, ik ben 52 en werd door al dat jonge spul ingehaald’, zegt ze relativerend. ‘En heel Hoogeveen lijkt tegenwoordig te lopen, wat ik overigens super vind.’ Haar loopmaatje Alix Carrière, eveneens uit Stuifzand, moest een iets grotere strijd leveren met zichzelf. ‘De natte start viel tegen. Vervolgens begon ik veel te snel. Tja, ik had gehoopt sneller te kunnen lopen. Anderzijds had ik niet echt een scherpe doelstelling gesteld. Ik wilde hoe dan ook sneller lopen dan vorig jaar en hé, dat is gelukt!’

Kramp en oververmoeidheid

Grietje Schutten en Janet Bos van het Rode Kruis zijn net terug van hun stek aan de Lubbingeweg, op de route van de 10 mijl ‘Er is gelukkig niets gebeurd. Een persoon is met de bezemwagen meegegaan. Niet omdat er wat mis was, maar omdat diegene er helemaal klaar mee was’, weet Schutten. Ze komt uit Schoonebeek en is er voor het eerst bij, maar het smaakt zeker naar meer. Voor Bos is het haar derde editie. ‘Andere jaren stond ik aan de Alteveerstraat. Dan sta je midden in het feestgedruis, maar dit was ook best een keer leuk.’ De meest gehoorde problemen vandaag blijken reuze mee te vallen: kramp door het verschil regen/kou en warmte en spierwitte gezichten door oververmoeidheid.

Allerlaatste loper

En dan komt de allerlaatste loper binnen. Persoonlijk begeleid door Ben Zuidersma van de organisatie. ‘Goed hè dat ik ‘m heb uitgelopen’, glundert Judith van Putten. ‘Het maakt mij niets uit dat ik de laatste ben. Ik kom van ver, van hooguit een halve minuut achter elkaar hardlopen.’ Ook haar aanhang is trots. Ze krijgt een medaille om haar nek gehangen en een bos tulpen in haar handen gedrukt. ‘Mijn doel was niet om een snelle tijd neer te zetten, maar om de run uit te lopen. Ik zeg dan ook: missie geslaagd. Het was echt hartstikke leuk. Er stond nog zoveel publiek langs de kant om mij aan te moedigen.’ Volgend jaar hoopt ze er weer bij te zijn. ‘Dan wil ik sowieso proberen een betere tijd neer te zetten.’