Kinderen geven weer alles in Unicef Kinderloop in Hoogeveen

Hoogeveen - De Unicef Kinderloop zit erop. Traditiegetrouw beet dit onderdeel het spits af tijdens de Cascaderundag. Om klokslag 9.50 uur gaf Stefan Alles, Jong Hoogevener van het Jaar 2017, het officiële startsein, waarna eerst de kleinsten en daarna ook de hogere groepen alles gaven om zoveel mogelijk rondjes te lopen voor het goede doel: de bestrijding van kinderarbeid.

‘Niek, weet jij al hoeveel rondjes je gaat lopen?’, wil de speaker van een van de deelnemertjes weten? ‘Tien rondjes’, antwoordt het jongetje optimistisch. Hier en daar zijn gespannen gezichten te zien, anderen hebben juist een lach van oor tot oor en zwaaien onbevangen naar het publiek. Het miezert licht. Dan begint het aftellen. ‘Tien, negen, acht, ….drie, twee, een.’ En weg zijn ze. De kleinsten rennen, gestoken in een stoer Cascaderunshirt met legerprint, veelal aan de hand van papa of mama. Ze moeten zes minuten lopen. Al snel kleuren heel wat wangen rood van de inspanning.

1550 kinderen aan de start

In totaal doen zo’n 1550 kinderen, van groep 1 tot en met groep 8, vandaag mee aan de Unicefloop. Vorig jaar hebben de deelnemers een totaalbedrag van bijna 39.000 euro opgehaald voor Unicef. Hoe hoog de opbrengst dit jaar zal zijn, is nog niet bekend.

Zittend op de rand van de stoep in de Raadhuisstraat lepelt de 4-jarige Joris van der Zwaard tevreden een ijsje naar binnen. De beloning van de organisatie. ‘Ik heb zes rondjes gelopen’, vertelt de leerling van de Juliana van Stolbergschool vol trots. ‘Het ging goed’, antwoordt hij, maar plots kijkt hij toch moeilijk. ‘Het deed wel een beetje zeer’, bekent hij dan. ‘Ik ben gevallen.’ Papa Dennis vult snel aan: ‘Niet vandaag hoor, maar al eerder tijdens het oefenen.’ Joris heeft vooral getraind op school. ‘De Juliana van Stolbergschool houdt elke week de Juul-run, dat betekent dat alle leerlingen een halfuur hardlopen. Dit initiatief is opgezet door een van de juffen die zeer sportief is’, vertelt vader Dennis. Joris weet nu al zeker dat hij er volgend jaar weer bij is. Ambitieus zegt hij: ‘Dan ga ik acht rondjes lopen.’

Ondertussen is een volgende categorie alweer gestart: kinderen uit groep 3, die zelfstandig hun rondjes lopen. Acht minuten in totaal. Sommigen rennen zo hard dat ze haast de bocht uit vliegen. Maar er wordt zo nu en dan ook gewandeld. Te snel gestart waarschijnlijk. Vrijwilligers van het Rode Kruis grijpen zo af en toe in, bijvoorbeeld wanneer er veters zijn losgeraakt. Hier en daar doet zich een klein valpartijtje voor. Het blijft bij wat schaafwondjes.

Burgemeester Karel Loohuis bekijkt de prestaties vanaf het bordes van het gemeentehuis. Het publiek staat zeker vier rijen dik langs de route opgesteld. Er wordt flink aangemoedigd. Opa’s en oma’s, papa’s en mama’s, broertjes en zusjes, iedereen is trots op de prestaties die worden geleverd. ‘Ik heb wel gezegd: je gaat niet wandelen. Doe je dat wel, dan mag je volgend weekend niet voetballen’, zegt een van de vaders met een dikke knipoog. Een flauw zonnetje breekt door. De temperatuur is prima. Het dreigt zelfs wat benauwd te worden. De kinderen deert het allemaal niets, zij genieten. Een enkeling zet de laatste seconden zelfs nog een sprintje in.

Schoen verloren

Marit Santing (4), leerling van De Schuthoek, zit op de schouders van haar vader uit te hijgen. Om haar nek een kleurige stola, maar ook tasjes met snoep en in haar hand twee gekleurde rozen. Hoeveel rondjes ze heeft gelopen? Het meisje moet het antwoord schuldig blijven, evenals papa Dave. ‘Ik ben wel een beetje moe’, vertelt ze. Ze had pech, want onderweg verloor ze haar schoen. ‘Tja, dat was haar eigen schuld. Ze moest met alle geweld deze schoenen aan in plaats van gymschoenen’, reageert haar vader. Toch wel een beetje begrijpelijk, want het zijn witte schoenen met prachtige roze veters. Maar vader Dave is toch apetrots. ‘Ze zette fanatiek door. Dat viel me enorm mee.’ Marit heeft niet alleen op school geoefend met hardlopen, maar ook gisteren nog bij opa en oma thuis. ‘We zijn een paar keer de trap op en af gegaan’, vertelt haar opa.

Snelste van de hele school

De vrienden Dinand Oosterhuis (8) en Chris Berting (7), leerlingen van ’t Rastholt, hebben het er ook al op zitten. Nee, ze hebben niet samen gelopen. ‘Chris loopt veel sneller’, zegt Dinand. Chris: ‘Ik ben de snelste van de hele school. Dat komt omdat ik op voetbal zit.’ Die wijsheid gaat niet helemaal op, want ook Dinand zit op voetbal, maar hij is keeper en Chris verdediger. Beide jongens doen al voor de vijfde keer mee aan de Unicef Kinderloop. Of ze ook ooit aan de start verschijnen van de 'grote' Cascaderun? Chris weet zeker: ‘Ik wel.’ Dinand schudt nee. ‘Ik wil later banketbakker worden en dan heb ik geen tijd om mee te lopen.’