Unicef Kinderloop voor bestrijding kinderarbeid

Hoogeveen - Ook dit jaar verschijnen er veel kinderen aan de start van de Unicef Kinderloop. In de loop van de jaren is het aantal deelnemers uitgegroeid tot 1600 en is daarmee de grootste Unicef Kinderloop van Nederland. De kinderen lopen niet zomaar rondjes. Zij zamelen geld in voor de bestrijding van kinderarbeid.

Met veel enthousiasme is Alida Jansen actief als vrijwilliger bij Unicef Hoogeveen. Eén van de hoogtepunten is de organisatie van de Unicef Kinderloop. Alida: ‘Het is fantastisch om al die kinderen met al hun energie rondjes te zien rennen voor het goede doel. Vorig jaar is er door de kinderen bijna 39.000 euro ingezameld voor de bestrijding van kinderarbeid. Wij hopen dat het dit jaar ook weer lukt om zo’n geweldig bedrag bij elkaar te lopen.’

Amper tijd om te leren en te spelen

Ook dit jaar staat het thema bestrijding van kinderarbeid centraal. ‘Nog steeds werken heel veel kinderen. Ze werken vaak te lang, krijgen te weinig loon of doen werk dat gevaarlijk voor ze is. Ze hebben het zo druk met werken dat er weinig of geen tijd overblijft om te leren of met vrienden te spelen. Daarom wordt de opbrengst van de Unicef Kinderloop ook dit jaar besteed aan de bestrijding van kinderarbeid. Er wordt gezorgd voor speel- en leerplekken voor kinderen. Ook zorgen we ervoor dat ook de armste kinderen naar school kunnen en dat kinderarbeid steeds minder voorkomt.’

De kinderen lopen zondag 15 april samen met leeftijdsgenootjes zoveel mogelijk rondjes over een parcours voor het gemeentehuis.

Kinderen uit groep 1 en 2 lopen 6 minuten, groep 3 loopt 8 minuten 4 en 5 lopen 10 minuten, g roep 6 loopt 12 minuten en groep 7 en 8 lopen 15 minuten.

Sponsors

In de weken voorafgaand aan de Unicef Kinderloop zoeken de kinderen zoveel mogelijk sponsors die per rondjes betalen. Hoe meer rondjes de kinderen lopen, hoe meer geld er wordt ingezameld voor het goede doel. Als beloning krijgen de kinderen een speldje of een schoentje van Unicef en een prachtig en uniek hardloopshirt.

Tekst René Nanninga