Marcel Lip: 'Iedereen kent wel iemand die aan de Cascaderun meedoet'

Hoogeveen Bestuurslid Marcel Lip van de Cascaderun had na de eerste editie nooit kunnen denken dat het loopfestijn zou uitgroeien tot een gigantisch evenement, dat momenteel een prominente plaats inneemt in Hoogeveen.

De organisatie rekende op termijn op maximaal duizend deelnemers, maar inmiddels bestaat het immense deelnemersveld uit zo’n achtduizend deelnemers. De twaalfde editie staat al weer voor de deur. En op zondag 15 april is het weer groot feest in Hoogeveen en staat het organisatieteam met zo’n zevenhonderd vrijwilligers opnieuw voor een ware krachtproef.

Marcel Lip is nog steeds verbaasd over het feit dat het aantal deelnemers in de loop van de jaren zo sterk gegroeid is. ‘Dit is twaalf jaar geleden nooit onze intentie geweest. Ik liep met Hielke ten Hoor regelmatig een eind hard en we vonden het jammer dat er in Drenthe geen hardloopevenement was. Onze ambitie was om op lange termijn zo’n duizend deelnemers te krijgen, maar de eerste keer deden er al 1800 mensen mee en de tweede editie al 3500. In de eerste jaren groeide het aantal deelnemers sterk. De laatste jaren is het deelnemersaantal gestabiliseerd tot zo’n achtduizend lopers en dat is een geweldig aantal. We hadden verwacht dat het deelnemersveld op een gegeven moment zou slinken, omdat het aantal loopevenementen enorm is gegroeid, maar dat is niet het geval. Het is nauwelijks te behappen voor een vrijwilligersorganisatie, maar we willen dat heel graag blijven doen, want vrijwilligers drijven op passie.’

Ontelbare uren voorbereiding

Het organiseren van een dergelijk evenement is een enorme klus en als de twaalfde Cascaderun er weer op zit kunnen de organisatoren terugkijken op ontelbare uren die in de voorbereiding zijn gestoken. ‘Wij zijn allemaal vrijwilligers en we moeten het werk allemaal in onze vrije tijd doen. Wij doen het werk met passie en dat moet ook wel, want anders hou je het niet vol. We moeten er veel voor laten, maar dat doen we graag,’ zegt Marcel Lip.   

De GigaG Cascaderun voor mensen met een beperking telt deze editie tussen de 125 en 130 deelnemers en de Unicef Kinderloop telt 1600 deelnemers. De opzet van de Cascaderun is in grote lijnen ongewijzigd.

‘De GigaG Cascaderun kent een kleine wijziging, want de afstand bedraagt deze keer precies een kilometer. De deelnemers willen hun tijd graag vergelijken met andere evenementen die veelal ook die afstand hanteren. Daarnaast is het muziekprogramma anders dan vorig jaar. Je bouwt aan een traditie en we willen dan ook continuïteit in het programma. In lustrumjaren doen we extra bijzondere dingen.’ Langs het parcours treffen de lopers en de toeschouwers deze editie zeventien muziekactiviteiten aan in de vorm van diverse bands en dj’s, die voor veel sfeer zullen zorgen. 

Breedtesport 

De organisatie van de Cascaderun kiest bewust voor breedtesport en er wordt bijvoorbeeld geen startgeld betaald. ‘Nee, dat is onze ambitie ook niet. We betalen wel prijzengeld, maar dat zijn bedragen waarvoor topatleten niet naar Hoogeveen komen. Iedereen is welkom en we zouden het uiteraard erg mooi vinden als er topatleten meedoen.’ Deelnemers kunnen kiezen uit 5 of 10 mijl, de GigaG Cascaderun en de Unicef Kinderloop. ‘We willen wel onderzoeken of we in de toekomst ook een halve marathon of een marathon kunnen organiseren. Dit is geen besluit, hoor, maar we willen voor onszelf onderzoeken of die afstanden een toegevoegde waarde zouden kunnen hebben. Daarnaast moeten de deelnemers het natuurlijk ook kunnen waarderen.’   

Startschot

Het startschot van de twaalfde Cascaderun op 15 april wordt op de 10 mijl gelost door de commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, en oud-schaatser Jan Bols schiet de deelnemers van de 5 mijl weg.

Marcel Lip heeft voor de dag zelf een vast programma van activiteiten. ‘De dag begint met een overleg over veiligheid met de gemeente, politie, brandweer, Rode Kruis en andere instanties. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de uitgifte van startnummers en de tijdwaarneming. Daarna bezoek ik diverse onderdelen van het parcours. Bij de start sta ik op de startboog om de goede werking van de startvakken te beoordelen. Vervolgens naar het fi nishgebied waar ik betrokken ben bij de tijdwaarneming en bepaling van de uitslagen. Daarna is het vooral veel kijken en signaleren en eventuele verbeterpunten noteren voor volgend jaar.’

Marcel Lip verheugt zich op opnieuw een groot feest voor heel Hoogeveen.  ‘Ik verwacht weer zo’n 30.000 bezoekers en we hebben vrijwel altijd mooi weer gehad en daar hoop ik ook nu weer op. Onze organisatie haalt voldoening uit de positieve aspecten. Er zijn mooie vriendschappen ontstaan. Je wordt blij van de mensen die blij worden van de Cascaderun. Iedereen kent wel iemand die meedoet en mede daardoor trekt de Cascaderun zoveel publiek.’

 

Tekst Reinier de Boer