Rechtbank wil derde deskundige doodsoorzaak Sharleyne

Hoogeveen / regio - De rechtbank in Assen wijst een derde deskundige aan die de doodsoorzaak van Sharleyne (8) moet onderzoeken. Het meisje werd op 8 juni 2015 door twee buurmannen onderaan de flat gevonden, waar het kind woonde. De 38-jarige moeder wordt ervan verdacht dat zij haar dochtertje heeft gedood en van de tiende verdieping heeft gegooid.

De knuffel van het kind lag naast haar, toen ze werd gevonden. Twee deskundigen bogen zich al over de cruciale vraag: was Sharleyne dood toen zij naar beneden viel? Een patholoog van het Nederlands Forensisch Institituut onderzocht als enige het stoffelijk overschot. Zij concludeerde dat het letsel in de hals en bloedingen in de ogen van het kind mogelijk zijn veroorzaakt door de val en niet vooraf.

Het Openbaar Ministerie (OM) schakelde een tweede deskundige uit België in. Die concludeerde stellig dat het kind was verwurgd voordat zij viel. Beide deskundigen worden in juni op de inhoudelijk zitting gehoord. De rechtbank wil voorkomen dat er een impasse ontstaat en wijst daarom een derde deskundige aan. 'Die zijn licht over de zaak laat schijnen.'

Het OM seponeerde de zaak aanvankelijk in 2015 wegens gebrek aan bewijs. De vader van Sharleyne startte met succes bij het Hof een klachtenprocedure. Zijn ex-partner werd in oktober alsnog aangehouden. De vrouw ontkent iedere betrokkenheid.

Advocaat Sebas Diekstra, de advocaat van de vader van het meisje, ziet het nieuwe onderzoek met vertrouwen tegemoet. 'Een derde deskundige zou doorslaggevend kunnen zijn over een voorafgaande verwurging', zei de advocaat.

De zaak wordt in juni inhoudelijk behandeld (ADP).