Wethouder Bert Otten in de boeien geslagen door vmbo-leerlingen tijdens Doe Dag

Hoogeveen - Het leek allemaal net echt: tijdens de Doe Dag van Hoogeveen On Stage liepen 90 leerlingen mee met de politie Hoogeveen om te beleven hoe een echte werkdag van een agent eruit ziet.

Aan de hand van verschillende casussen konden de leerlingen kennis maken met het politievak. Bij het gemeentehuis was een ruit vernield waar de leerlingen op af gingen. Eenmaal op het plaats delict troffen ze een verdacht persoon aan waarna ze overgingen tot een aanhouding.

In navolging van het Beroepenfeest van Hoogeveen On Stage op 15 maart, vond donderdag de Doe Dag plaats. Bijna 800 leerlingen legden werkbezoeken af bij de beroepsbeoefenaren waar ze tijdens het Beroepenfeest een match mee hadden gemaakt. Dit betekende dat ze gezamenlijk zo’n 1500 werkbezoeken bij ruim 120 deelnemende bedrijven uit Hoogeveen en omgeving aflegden. Veel deelnemende bedrijven hadden een prachtig programma in elkaar gezet met een afwisseling van kijken en doen.

De Stageteamleden bezochten een aantal matches en troffen er gemotiveerde vmbo-leerlingen en enthousiaste professionals aan. 'Wij zagen zoveel leerlingen met ‘sterretjes in hun ogen’: degenen die echt nieuwsgierig en gemotiveerd zijn. Voor hen doen we dit en onder deze jongeren vinden de bedrijven hun toekomstige collega’s en medewerkers’, aldus projectleider Esther Aarse.

Rollators en rolstoelen

Zo had De Zorgzaak een programma opgezet waarbij de leerlingen bij de cliënten van de Bilderdijk gebak uitdeelden om vervolgens met rollators en rolstoelen richting het Klooster te vertrekken, waar ze een presentatie over de thuiszorg kregen. Bij de Zuidema Groep mochten de leerlingen op diverse machines rijden, grond verplaatsen en zijn ze zelfs aan het werk geweest bij een project in Eelde! Bij Grand Café Het Postkantoor gingen de leerlingen racen met een dienblad, kliederen in de spoelkeuken, een eitje bakken en zelfs een eerste biertje tappen. En dan blijkt dat het best hard werken is in de horeca.

Bij Ardagh Metal Packaging maakten de leerlingen kennis met het materiaal door van een bus een compleet solarautootje te maken, bij Python maakten ze kennis met metaal door boekensteunen te lassen en bij Vepa konden ze kennis maken met houtbewerking en stoffering. Bij Ondernemershotel de Compaen maakten leerlingen kennis met receptiewerkzaamheden en administratie en bij Interieurstudio Elan ontwierpen leerlingen het interieur van hun eigen kamer: voor als ze op kamers gingen.

Powtoon en fastfood

Bij Inbound Marketing Drenthe hebben de leerlingen naar hartenlust gespeeld met powtoon, photoshop, videobewerking, snapchat, canva en wordpress wat resulteerde in een mooie website. HEMA Hoogeveen liet de leerlingen kennis maken met een variatie aan werkzaamheden: kassawerkzaamheden, kleding inhangen, de gebaksafdeling en het restaurant: ze hebben het allemaal gedaan en zijn overal geweest. En terwijl binnen bij de McDonald’s een groep leerlingen kennis maakte met fastfood, werd buiten onder leiding van Flora Nova het groen onderhouden door een groep leerlingen met interesse in groen en natuur.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de inspanningen van deelnemende On Stage bedrijven uit Hoogeveen en omgeving de vmbo leerlingen te laten ervaren wat een bepaald beroep inhoudt. Foto’s van wat zich tijdens de Doe Dag afspeelde bij alle On Stage bedrijven zijn te zien via de facebookpagina @hoogeveenonstage. Het Stageteam vindt het jammer dat ze niet alle 1500 matches konden bezoeken.

Het doel van Hoogeveen On Stage is om meer inzicht te geven in al die beroepen die er bestaan. Op deze manier biedt On Stage een positief beroepspodium voor het vmbo en worden leerlingen begeleid in hun beroepsoriëntatie.

Voor meer informatie: www.hoogeveenonstage.nl.