Rechtbank behandelt zaak Sharleyne in juni

Hoogeveen - De rechtbank in Assen behandelt de zaak tegen de Hoogeveense Hélène J. (38) in juni. De vrouw die van de moord op haar dochter Sharleyne wordt verdacht staat vanaf 13 juni terecht.

Dat bleek donderdag tijdens de tweede regiezitting in de zaak. Voor de zaak worden meerdere dagen uitgetrokken. Tot die tijd blijft de vrouw vastzitten, bepaalde de rechtbank.

'Sharleyne kan onmogelijk zelf zijn gesprongen'

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft J. haar 8-jarige dochter in de nacht van 8 juni 2015 geprobeerd te wurgen en haar daarna over de balustrade van flat De Arend gegooid. Daar woonde ze met Sharleyne op de tiende verdieping.

Ze werd gevonden door twee buurmannen uit de flat met een knuffel naast zich. Uit onderzoek is volgens officier van justitie Debby Homans gebleken dat het meisje onmogelijk zelf van de flat kan zijn gesprongen met de knuffel in haar hand.

Advocaat twijfelt aan betrouwbaarheid getuige

Het OM hecht veel waarde aan de verklaring van de bovenbuurman. Die heeft vorig jaar verteld dat hij in de nacht van de val van Sharleyne een doffe klap heeft gehoord. Volgens het OM legde de man een gedetailleerde verklaring af. 'Maar hij is pas gaan verklaren, nadat de zaak is geëxplodeerd in de media. Vlak na de val is de politie bij hem geweest en heeft hij niks gezegd', aldus Van Jaarsveld. De advocaat twijfelt daarom aan zijn betrouwbaarheid.

Na de eerste regiezitting in januari dit jaar belde de bovenbuurman zelf de politie. Hij vertelde dat hij in 2016 ook met zijn maatschappelijk werkster had gepraat over Sharleyne. Op verzoek van het Openbaar Ministerie heeft de maatschappelijk werkster verslagen van de man beschikbaar gesteld voor het onderzoek.

Van Jaarsveld: 'Daaruit blijkt dat de politie drie dagen na de val bij de man is geweest. Uit dat gesprek is niks opvallends naar voren gekomen.' Hij mag van de rechtbank de bovenbuurman als getuige verhoren bij de rechter-commissaris. Dat geldt ook voor de maatschappelijk werkster.

Advocaat vader mag moeder niet horen

Tijdens de zitting gaf advocaat Sébas Diekstra, die Victor Remouchamps - de vader van Sharleyne bijstaat -  aan dat Remouchamps tijdens de rechtszaak in juni een slachtofferverklaring gaat afleggen.  Diekstra’s verzoek om zelf vragen te mogen stellen aan Hélène J. wees de rechtbank af. 'Daar is geen wettelijke basis voor.'

Voor de inhoudelijke behandeling wordt nog een regiezitting gepland. De datum daarvan is nog niet bekend. (ADP)