Tennisclub De Weide neemt padelbanen in gebruik

Hoogeveen - Voor tennisclub De Weide is zaterdag 24 maart een belangrijke dag. Tijdens de open dag op het tennispark aan de Zuidwoldigerweg worden twee padelbanen in gebruik genomen.

De tennisclub heeft de primeur in Hoogeveen en wil belangstellenden kennis laten maken met de voor Noord-Nederlandse begrippen vrij nieuwe racket-en balsport padel.

Na de open dag kan er voortaan padel gespeeld worden op de nieuwe aanwinsten van TC De Weide en tijdens het Flextra Open toernooi van 25 maart tot en met 2 april kunnen ook de deelnemers kennis maken met de sport.

Tijdens de open dag van TC De Weide kunnen jeugdspelers van 10.00 tot 12.45 uur proeflessen tennis volgen. Senioren kunnen van 12.30 tot 15.30 uur voor proeflessen terecht. De trainers van tennisschool Koning, Marten Tuller en Raymond Meijer verzorgen de lessen.

Feestelijk tintje

De open dag heeft deze keer een feestelijk tintje, want voor het eerst kan er in Hoogeveen padel gespeeld worden. Padelinstructeur Jim Kwakkel verzorgt padelclinics en hij behoort als padelspeler tot de top van Nederland. Deze clinic vindt plaats van 12.30 tot 15.30 uur. Iedereen die graag kennis wil maken met deze nieuwe sport voor Hoogeveen heeft zaterdag de kans te ervaren hoe padel gespeeld moet worden. Ook na de open dag gaat tennisclub De Weide de sport flink promoten.

Vanaf maandag 25 maart begint het Flextra Open toernooi en ook dan is er gelegenheid voor de deelnemers en andere belangstellenden padel te spelen. Het competitievoorbereidingstoernooi is een groot succes en kent een recordaantal deelnemers van 253. ‘Het Flextra Open is het grootste tennistoernooi van Noord-Nederland,’ zegt voorzitter van TC De Weide, Vincent Martijn.

‘In die week zijn er demonstratietrainingen en demonstratiewedstrijden padel. Eerst gaan we padel promoten en in juni vindt de officiële opening van de velden plaats. Na ons toernooi geeft de nummer een van Nederland op het gebied van padel, Bram Meijer, vier clinics. Belangstellenden kunnen zich daarvoor opgeven via onze website. Ook de leraren van tennisschool Koning verzorgen vier padellessen.’ TC De Weide heeft alle sportclubs in de Gemeente Hoogeveen een uitnodiging gestuurd om deel te nemen aan de padelclinics.

Naamsbekendheid

‘Ja, we willen naamsbekendheid voor deze nieuwe sport en het zou mooi zijn als we daardoor nieuwe leden kunnen begroeten. We hebben al enkele mondelinge toezeggingen van mensen die padel bij ons gaan spelen. Sommige oud-tennissers komen terug bij ons. De squashers, die nu nog in Maxx Sports and Events spelen, zijn straks ‘dakloos’ en ook voor hen is padel een super interessante sport. Het zou mooi zijn als zij bij ons zouden komen spelen.’ Tennisclub De Weide, die vierhonderd leden telt, heeft problemen het ledenaantal stabiel te houden en hoopt met deze voor Noord-Nederland nieuwe sport het ledenbestand op peil te houden of uit te breiden. ‘De landelijke tendens bij tennisclubs is dat het ledenaantal naar beneden gaat. Wij willen toekomstbestendig zijn. Door padel zien we kansen als club op lange termijn te kunnen blijven bestaan. We willen de vereniging in de lucht houden.’

Padel is een racket- en balsport voor twee spelers of voor paren, waarbij een bal, die op een tennisbal lijkt, met een racket over een net gespeeld dient te worden. Het is een mix van tennis en squash. De bal kan ook via de glazen wanden, die om het veld staan, gespeeld worden.

Padel wordt bij dubbelspel gespeeld op een terrein van tien bij twintig meter, bij enkelspel is dit zes bij twintig meter. Padel wordt meestal gespeeld met een racket van grafiet en de puntentelling is hetzelfde als bij tennis.

Glazen wanden

Deze week wordt er nog hard gewerkt aan de twee padelbanen. De glazen wanden staan er al en deze week wordt de speelvloer aangelegd, zodat zaterdag 24 maart de banen gereed zijn. ‘Als padel een succes wordt is er nog ruimte om een derde veld aan te leggen,’ vult Martijn aan.

Bij een tennisclub in Enschede betekende de invoering van padel de redding van de club en ook Vincent Martijn heeft vrij hoge verwachtingen. ‘Ja, we verwachten dat we op korte termijn 20 tot 25 nieuwe leden kunnen begroeten. Je kunt op onze velden altijd spelen. De ondergrond is nieuw beton en blijft zeker veertig jaar goed. Padel is een hippe sport en het is iets nieuws voor Hoogeveen en omstreken. Je kunt padel ook in competitieverband spelen.’ Mensen die padel willen spelen kunnen gewoon lid van de tennisclub worden en betalen hetzelfde tarief als de andere leden. ‘We maken geen onderscheid tussen padelleden en tennisleden