VVD De Wolden wint zetel, PvdA in mineur

Zuidwolde - De VVD is winnaar geworden van de verkiezingen in De Wolden. De liberalen wonnen een zetel en staan nu op vier. Omdat Gemeentebelangen de acht zetels behield, heeft de coalitie een beloning voor het gevoerde beleid gekregen.

Het waren de restzetels die het verschil tussen winst en verlies bepaalden. Deze restzetels gingen naar GB, VVD en CDA. De PvdA werd slachtoffer van het feit dat partijen geen lijstverbinding meer aan mochten gaan. Vier jaar geleden ging de PvdA zij-aan-zij met GroenLinks. Zonder die verbinding, waren de sociaal-democraten toen al naar die ene zetel gegaan.

GroenLinks voelde zich ook winnaar met een procentuele stijging van bijna twee procent. Het was niet genoeg voor een restzetel. Berekeningen toonden aan dat de partij 50 stemmen tekort kwam. D66 en ChristenUnie bleven op een zetel staan, volgens Albert Haar had dat vooral ook met landelijke politiek te maken.

Gemeentebeklangen neemt als grootste partij weer het voortouw voor de vorming van een nieuw college. Jan ten Kate gaf al aan dit breed te willen opzetten.