Met wie aten de lijsttrekkers vanmorgen een beschuitje?

Hoogeveen - Moe van het campagnevoeren, maar nog niet van elkaar. De negen Hoogeveense lijsttrekkers troffen elkaar vanmorgen om 7.30 uur in de CDA-winkel aan de Hoofdstraat voor een gezamenlijk ontbijtje. Ze wilden best met elkaar een beschuitje eten. Het werden broodjes van de bakker, met koffie en verse jus d’orange. Een goede start van een lange dag voor de politici.

‘Een spannende dag’, vindt gastheer Erik Giethoorn (CDA). ‘Ik hoop dat het voor iedereen uitpakt zoals zij hopen.’ Er wordt gegrinnikt, want dat is natuurlijk niet mogelijk, dan komt Hoogeveen zetels te kort.

Goedkeurend wordt het pand bekeken van waaruit CDA Hoogeveen de afgelopen weken campagne heeft gevoerd. ‘Toch hoop ik dat jullie over vier jaar geen pand meer kunnen huren’, zegt Peter Scheffers (D66) hopende dat de leegstand in het centrum dan geheel verleden tijd is.

Politiek dichter bij de burger

‘De politiek dicht bij de burgers brengen is zo slecht nog niet’, vindt Mark Strolenberg (VVD). Misschien moeten we eens experimenteren met en gezamenlijke locatie.

‘Dat is iets wat we met het Huis van Hoogeveen wilden vormgeven’, vult Inge Oosting (PvdA) aan. ‘Er zijn plekken waar zo’n BurgerServicePunt is ingericht in het kader van de bestuurlijke vernieuwing. Punt H is een optie, of in de nieuwe Tamboer.’

De sfeer is weliswaar ontspannen, er wordt niet over koetjes en kalfjes gekletst. Ok het hondje Bob van Jutta van den Oord zorgt met zijn getrippel voor een huiselijke sfeer en zorgt voor gezellige afleiding. Een bijzonder hondje, want gastvrouw Hilma Mastwijk merkt scherp op dat Bob precies tijdens het dankgebed niet rond trippelt en de stilte eerbiedigt. Brandt van Rijn (SGP) glimlacht erom. Ook al heeft de SGP nog nooit een zetel behaald in de Hoogeveense raad, de lijsttrekker wordt als een gelijke behandeld.

Mooiste debatsetting?

Zelfs in de informele setting komen tal van Hoogeveense items aan bod en de debatten van afgelopen weken worden onder de loep genomen.

De setting in Pesse was de mooiste vindt een meerderheid. Inge Oosting: ‘Hollandscheveld vond ik anders ook prima!’ Mark Strolenberg knikt: ‘Qua setting was die het beste.’

Ook het jongerendebat bij het Alfa-college was een succes. Waar de politici van de andere locaties zich wel eens afvroegen voor wie ze het deden (want zoveel opkomst was er niet) op de school was het een ander geval. Ook al kwam het gesprek met de jongeren langzaam op gang. ‘We hadden met veilig uitgaan moeten beginnen’, zegt Jan Steenbergen (Gemeentebelangen). Gert Vos grapt: ‘Met de stelling ‘Alle kroegen moeten om 2.00 uur dicht.’

Mind maps

Strolenberg: ‘De jongeren gaven wat mee aan de politiek, dat is mooi.’ Er waren zelfs mind maps gemaakt vertellen de lijsttrekkers. ‘Ik vind dat we de jongeren wel binnen twee weken antwoord moeten geven, oppert Scheffers. Jan Steenbergen knikt, hij vind sowieso dat er altijd snel antwoord moet komen.

Een het juiste antwoord zocht hij afgelopen dagen ook op de vraag of de A28 bij Pesse nu wel of niet 130 kilometer per uur wordt.  Met de pet van wethouder heeft hij daar afgelopen dagen bovenop gezeten. En wat bleek de snelheid op de A28 bij Pesse wordt toch verhoogd naar 130 kilometer per uur. Dinsdag bleek dat Rijkswaterstaat wethouder Jan Steenbergen verkeerd heeft voorgelicht.

Mark Strolenberg: ‘Toch knap dat je excuses kreeg van Rijkswaterstaat, dat gebeurt niet snel.’

Het ontbijt is op, het dankwoord gezegd. De meeste lijsttrekkers moeten aan het werk. Verder is het wachten, tot vannacht de uitslag bekend is.