Analyse: de dag van de waarheid

Hoogeveen - De verkiezingscampagne is afgesloten. Hoogeveen gaat vandaag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen.

De spanning was maandagavond tijdens het laatste verkiezingsdebat in Pesse van het gezicht van veel leden van de verschillende politieke partijen af te lezen. Vandaag is voor hen de dag van de waarheid. Worden zij beloond voor hun inzet van de afgelopen vier jaar, hun plannen voor de komende periode of een goed gevoerde campagne?

De campagne was tam. De partijen waren het over menig onderwerp met elkaar eens. Dat zie je in veel meer gemeenten. Gemeentelijk speelt de links-rechts tegenstelling veel minder. Aan de ene kant is dat goed, maar het betekent ook dat de partijen het lastig hebben om zich te profileren. Dat geldt zeker ook in Hoogeveen. Wanneer D66 en SGP het met elkaar eens zijn over de wens om bijzonder en openbaar onderwijs in een pand in Pesse onder te brengen, weet je eigenlijk al dat je naar huis kan. Spannend zal het niet meer worden in de discussie. Een ding is wel duidelijk en dat is dat de verschillende partijen te optimistisch zijn in hun verwachtingen over de uitslagen. Wanneer de voorspellingen van alle partijen uitkomen, moet de gemeenteraad met een derde uitbreiden naar 45 zetels. De vader is ook hier de wens van de gedachte.

Wie wordt de grootste partij?

Niets duidt erop dat er deze keer grote veranderingen aan zitten te komen in het politieke landschap in Hoogeveen. De spanning zit er dit keer in wie die grootste partij zal worden, CDA of Gemeentebelangen en of de SGP een zetel in de raad zal weten te veroveren.

Dat laatste is zeker niet uitgesloten. De SGP was altijd een partij in de marge. De vorige keer kwam de partij uit op 0,58 zetel. Wanneer er vanuit de ChristenUnie en het CDA iets meer dan driehonderd stemmers overstappen naar de SGP omdat de twee christelijke coalitiepartijen indirect de koopzondag hebben mogelijk gemaakt, kan de SGP zomaar in de gemeenteraad komen.

D66 en GroenLinks hebben nu beide één zetel in de gemeenteraad. Landelijk zitten deze partijen in de lift. Daarom verwachten de lokale partijleiders ook flinke winst in Hoogeveen, maar het is twijfelachtig of die er ook echt gaat komen. Beide partijen zitten lang in de raad, maar zijn niet boven die ene zetel uit te krijgen en ook die ene zetel stond soms op het spel.

Zo behield GroenLinks vier jaar geleden alleen via een lijstverbinding met SP zetel in de raad. Vier jaar geleden was er wel een flinke verschuiving is het krachtenveld van de Hoogeveense politiek. Dat kwam doordat de SP zich in haar eerste raadsperiode flink had geprofileerd en steeg van één naar vier zetels. Deze zetels gingen ten koste van de PvdA, die hiermee haar positie als tweede grote partij van Hoogeveen, naast het CDA, moest prijsgeven aan Gemeentebelangen.

Traditionele achterban

De SP heeft zich samen met de VVD en de ChristenUnie de afgelopen vier jaar niet op een buitengewone manier geprofileerd. Zij zullen dan ook vooral moeten rekenen op een traditionele achterban. Een grote verschuiving in het aantal zetels zit er dan ook niet in.

Wat de PvdA gaat doen is de vraag. Landelijk zit de partij in de hoek waar de klappen vallen, maar in Hoogeveen heeft de partij vier jaar geleden al een flinke nederlaag geleden. Onder leiding van Inge Oosting heeft de partij de afgelopen periode een goede transitie gemaakt naar de oppositiebankjes. Wordt de partij hiervoor beloond en boekt het winst of deelt het mee in de landelijke malaise en verliest het ook in Hoogeveen. Het antwoord op deze vraag kan van cruciaal belang zijn voor de coalitievorming.

Duidelijk is dat de huidige coalitiepartijen CDA, Gemeentebelangen en ChristenUnie met elkaar verder willen. De onderlinge verhoudingen zijn goed en alle wethouders sluiten nu net hun eerste periode af, maar wat als de PvdA wint. Dan staat deze partij op een duidelijke derde plek in Hoogeveen en kan men moeilijk om Oosting en kornuiten heen.

Volgende stap?

Dan de strijd om de koppositie. Gemeentebelangen won vier jaar geleden flink. Het kreeg slechts een zetel minder dan het CDA. Gemeentebelangen bevalt haar rol van grote partij duidelijk en wil graag een volgende stap maken. Maar gaat dat lukken? Het CDA in Hoogeveen is een partij die sterk geworteld is in de samenleving, maar de geforceerde houding waarmee deze partij zich de afgelopen campagne wilde profileren als een echte lokale partij doet vermoeden dat ook hier enige zenuwen zijn over de uitslag.

Vanavond zullen we het weten.